17.5.2024

Jätä rata rauhaan – sähkö voi hypätä ajolangoista kauas

Kuva Moottorin arkisto

Hengenvaarallista ja kiellettyä – tätä kumpaakin on asiaton oleskelu rautatiealueella muistuttaa Väylävirasto.

Oikopolkuja radan yli, esineitä radalla, asiatonta oleskelua rata-alueella. Väylävirasto saa ilmoituksia asiattomasta oleilusta rata-alueella viikoittain eri puolilta Suomea.

Rautatiealueella asiaton oleskelu on paitsi hengenvaarallista myös kiellettyä. Liikkuvien junien lisäksi rata-alueella piilee näkymätön vaara eli sähkö. Sähkörata on aina hengenvaarallinen, ja sen jännite on jopa sata kertaa suurempi kuin kodin pistorasiassa. Sähkö voi niin sanotusti hypätä ajolangoista kauaskin.

Turvaetäisyys radasta on useita metrejä. Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti. Juna ei väistä: Juna on hiljainen ja kulkee nopeasti, ja sen pysähtymismatka on todella pitkä, jopa 1–2 kilometriä. 

Väylävirasto muistuttaa, että nuorten kanssa on hyvä keskustella rautatiealueen vaaroista ja ilkivallasta. Esimerkiksi raiteelle asetettu esine aiheuttaa vaaran sekä matkustajille että esineen asettajalle. Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. On hyvä muistaa, että rataverkon infrastruktuurille vahinkoa tekevä on korvausvelvollinen, vaikka tekijä olisi alaikäinen.

Lisää aiheesta miksi rautateillä ei saa liikkua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat