22.6.2022

Juhannus on aivan kohta täällä: Fintrafficin knopeilla turvallisesti keskikesän juhlan viettoon

Juhannusaaton aattona koetaan tunnetusti eräät vuoden vilkkaimmista tunneista Suomen liikenteessä. Juhannuksen vietto on parasta aloittaa, kun on päässyt turvallisesti perille, mihin sitten ikinä meneekin.

Fintrafficin tieliikennekeskus on julkaissut ohjeensa ja knoppinsa juhannuksen viettoon suuntaaville autoilijoille. Juhannuksen menoliikenne on Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan juhannusaattoa edeltävänä päivänä (to 23.6.). Myös juhannusaaton (pe 24.6.) aamupäivän tunteina menoliikennettä ennakoidaan olevan vielä runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin edeltävänä päivänä. Paluuliikenteen piikki näkyy puolestaan juhannussunnuntaina (su 26.6.).

- Mahdollisuuksien mukaan tien päälle kannattaa lähteä juhannuksen menoliikenteen ruuhkaisimman ajan ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä ja isoja juhannustapahtumia ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä. Huomioida kannattaa myös, että mahdollinen sadesää ruuhkaisimpina tunteina voi laskea nopeuksia huomattavastikin, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa torstaina 23.6. kello 12 - 19 ja pohjoisemmassa tätä myöhempäänkin. Vilkkaimpina aikoina liikenne voi jonoutua ja ajoittaisia nopeuden alenemia voi esiintyä. Suurimmat liikennemäärät ovat valtatiellä 9 Tampere - Jyväskylä, valtatiellä 6 Elimäki - Kouvola, valtatiellä 5 Lusi - Mikkeli sekä valtatiellä 4 Helsinki - Lusi. Lisäksi Turun saariston lautoille voi muodostua ajoittaisia jonoja.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 26.6. - alkaen aamupäivästä ja jatkuen vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20 - 22 asti. Jonoutumista voi esiintyä etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä - Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli - Lusi ja valtatiellä 9 Jyväskylä - Tampere.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tietyöt hidastavat menoa paikoin

Suomen kesään kuuluu oleellisena osana myös tietyösesonki. Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Niistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia ja rajoituksia kaistajärjestelyissä, mitkä hidastavat liikennettä. Merkittävimmät liikennettä haittaavat tietyöt sijaitsevat pääkaupunkiseudulla valtateillä 4 välillä Kehä III - Koivukylä ja Kantatiellä 50 (Kehä III) välillä Juvanmalmi - Petikko.

Näiden lisäksi useilla näitä hiljaisemmilla tieosuuksilla on tietöitä. Liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet, tietyöt ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löydät Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, joka on ladattavissa myös ilmaisena mobiilisovelluksena Google Play tai App Store -sovelluskaupoista. Ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkallelähtöä Ilmatieteenlaitos.fi -sivuilta.

tie_kelirikko_kuoppa_soratie

On vuosi 2022 ja maltti on yhä edelleenkin valttia!

Kiire lisää huomattavalla tavalla riskinottoja liikenteessä, mikä valitettavasti näkyy vuosittain myös juhannusliikenteessä. Kiire kannattaa kuitenkin ehdottomasti jättää kotiin, kun tien päälle lähtee menoliikenteen vilkkauteen. Kun liikenteessä on paljon autoja, täytyy tarkkaavaisuuden olla huipussaan, ja esimerkiksi turvaväleihin tulee kiinnittää tällöin erityisen paljon huomiota.

Malttia ja sitä kautta valttia on myös ajaminen täysin selvänä ja levänneenä.

väärin kuormattu peräkärry moottorin peräkärrytesti perävaunu peräkärry aisapaino
Peräkärryn kanssa liikkujien on oltava aivan erityisen valppaina. Koko ajoneuvoyhdistelmän rengaspaineet on hyvä tarkistaa ennen isolle tielle lähtöä paitsi turvallisuuden, myös polttoainetalouden nimissä.

- Ajokunto on onnistuneen juhannusmatkan A ja O. Odotettavissa on ruuhkaa, joten myös malttia vaaditaan. Ruuhkassa ei voita ohittamalla mitään, mutta voi sitä vastoin aiheuttaa vakavia tilanteita ja pahimmillaan myös pahoja kolareita, summaa poliisista poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Myös Traficom nostaa esille kuljettajan merkityksen ja muistuttaa samalla turvavöiden käytöstä.

- Kuljettajan on hyvä seurata omaa vireyttä ja pitää tarpeeksi taukoja. Väsyneenä ei kannata lähteä ajomatkalle. Matkustajien kannattaa välillä tsekata, miten kuljettaja jaksaa ja ehdottaa taukoja, vaikka juhannuksen viettoon olisikin jo kiire. Pidetään myös huolta siitä, että kaikilla on turvavyöt käytössä. Annetaan kaikille mahdollisuus onnistuneeseen juhannusreissuun, eli huomioidaan muut tielläliikkujat, tiivistää Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Autoilija, näin vältät ruuhkat ja tietyöt

Oikea toiminta onnettomuustilanteessa pelastaa ihmishenkiä

Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja onnettomuustilanteissa muiden auttaminen. Hätäkeskuslaitos kannustaa autoilijoita lataamaan 112 Suomi -sovelluksen hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksesta löydät sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet, ja voit sen kautta ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Kiireellisessä hätätilanteessa tulisi viipymättä soittaa 112:een.

- Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: pysähdy ja tarkista tilanne, soita tarvittaessa 112, vastaa kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. Hätäkeskuspäivystäjän on hankala arvioida avun tarvetta ja onnettomuuspaikan sijaintia, mikäli ilmoittaja on ajanut kolaripaikan ohi pysähtymättä”, toteaa Hätäkeskuslaitoksen toimialapäällikkö Juha Suominen.

Pelastuslaitos

Onnettomuustilanteissa meitä kaikkia koskee yleinen auttamisvelvollisuus.

- Mikäli havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa”, ohjeistaa erityisasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.

Näiden sanojen saattelemana Fintraffic, Poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Liikenneturva, Hätäkeskuslaitos ja Sisäministeriön pelastusosasto, kuten myös Moottori toivottavat tien päälle turvallista juhannusta!

Lähde: Fintraffic Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat