19.6.2019

Juhannus varrella virran: Autoliitto varoittaa keskikesän akkuongelmista

Autoliitto varoittaa keskikesän akkuongelmista

Autoliiton tiepalvelun tyypillinen avustus juhannuksena on, hiukan yllättäenkin, apuvirran antaminen. Huolellisuutta kannattaa noudattaa erityisesti elintarvikkeiden viilennyksen ja älylaitteiden latauksen suhteen.

Akkuongelmat yhdistetään yleensä talveen ja koviin pakkasiin, mutta apuvirtakeikat työllistävät Autoliiton tiepalvelua myös kesällä. Akkuja tappaa paitsi helle, myös erilaisten lisävarusteiden käyttö. Näistä jälkimmäinen on hyvin tyypillinen syy avuntarpeeseen juhannuksena ihmisten viihtyessä ulkona ja elintarvikkeiden tarvitessa viilennystä.

Tyypillisesti akku tyhjennetään juhannuksena kuunnellen musiikkia auton soittimesta auton ollessa sammuksissa. Myöskään matkapuhelimien ja muiden älylaitteiden lataamiseen tai autojääkaapin käyttöön ei virtaa ole rajattomasti tarjolla.

– On tärkeää muistaa, että akku latautuu vain auton ollessa käynnissä. Mökille päästyä juomat kannattaakin viilentää mieluummin veteen upotetussa katiskassa kuin autojääkaapissa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Jos akku kuitenkin aiheuttaa ongelmia, ei varsinkaan uudempiin autoihin kannata antaa virtaa omatoimisesti toisesta autosta. Virhe esimerkiksi kaapelien kytkennässä tai huonot kaapelit saattavat aiheuttaa vakavia vaurioita sekä virtaa antavan että avustettavan auton sähköjärjestelmiin ja huonossa tapauksessa sytyttää koko auton palamaan. Vakuutus ei tällaisessa tapauksessa korvaa vahinkoja.

– Apuvirran antoon on syytä pyytää ammattiapua useammastakin syystä. Tiepalvelumiehillä on vankka kokemus ja asianmukaiset, nykyaikaisen ajoneuvotekniikan edellyttämät välineet apuvirran antoon. Jos vahinko jostain syystä silti pääsee sattumaan, tiepalvelulla on aina vastuuvakuutus, Vesalainen alleviivaa.

Mahdollisia ongelmatapauksia varten kannattaa tallentaa jo ennen matkaa puhelimeen numero, josta hädän tullen saa apua. Autoliiton yleinen tiepalvelu palvelee numerossa 0200 8080 (1,95 €/min + mpm). Tilatut palvelut ovat maksullisia. Autoliiton Plus-jäsenille on puolestaan oma numero, johon soittaminen on veloituksetonta, ja josta välitetyt palvelut ovat maksuttomia.

Lähde: Autoliitto Kuva: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat