7.2.2023

Kaksi kolmesta suomalaisesta ei ostaisi vielä sähköautoa – syyt ovat selkeät

Joka kolmas suomalainen on valmis ostamaan sähköauton, kaksi kolmesta vielä ei.

Suomalaisista joka kolmas on valmis ostamaan sähköauton – kaksi kolmesta vielä ei. Tämä käy ilmi vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreesta kyselytutkimuksesta. Suurimpia syitä kyselyn mukaan olla ostamatta sähköautoa ovat esimerkiksi sähköautojen toimintamatkat ja latausverkostot. Myös huoli ajoneuvojen ja sähkön hintatasosta ovat vielä esteenä hankkia sähköauto, vaikkakin sähköinen liikkuminen kaikin tavoin yleistyy jatkuvasti.

Noin 32 prosenttia kyselyyn vastanneista olisi valmis ostamaan sähköauton, mikäli auton hankinta olisi juuri nyt ajankohtainen. Samalla selvisi kuitenkin, että selvä enemmistö, 68 prosenttia vastaajista, jättäisi vielä sähköauton hankkimatta.

Tutkimuksen perusteella viisi yleisintä syytä olla ostamatta sähköauto juuri nyt ovat:

  • Kokemus, että sähköauton toimintamatka sekä saatavilla oleva latausverkosto rajoittaisivat ajamista liikaa (15 %)
  • Latausmahdollisuuden puuttuminen kotoa (15 %)
  • Kokemus, että sähköautot ovat polttomoottoriautoja kalliimpia (14 %)
  • Sähkön korkea hinta ja sähköntuotannon mahdollinen riittämättömyys (9 %)
  • Vahvempi luottamus perinteiseen teknologiaan (8 %)

– Huolet toimintamatkoista ja latausverkostoista ovat varmasti vanhimpia sähköauton hankintaa jarruttavia tekijöitä – eikä välttämättä suotta. Vaikka täydellä latauksella saavutettavat toimintamatkat kasvavatkin jatkuvasti, olen ainakin itse havainnut, että samalla myös ruuhkat latauspisteillä ovat kasvaneet sähköautokannan kasvun myötä. Latausverkosto ei siis välttämättä pysty laajenemaan samaa tahtia autokannan kanssa, myyntijohtaja Pentti Oksanen Autoklinikalta sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuoret aikuiset kaikkein avoimimpia hankinnalle

– Yllättävää sen sijaan oli, etteivät tämänhetkiset sähkön hinnat olleet korkeammalla sähköauton hankintaa jarruttavien syiden listalla. Toki sähköautoilun päivittäiset kulut jäävät korkeilla sähkönhinnoillakin polttoainekuluja halvemmiksi. Sen sijaan olen kuullut monen pelkäävän esimerkiksi sähköautojen vahinkokorjauskuluja. Todellisuudessa eritoten pienemmissä vaurioissa korjauskulut ovat kuitenkin samalla tasolla niin sähkö- kuin polttomoottoriajoneuvojenkin välillä, Oksanen jatkaa.

Ikäluokittain tarkasteltuna avoimimpia hankinnalle sähköauton hankinnalle ovat nuoret aikuiset, 18–24-vuotiaat. Heistä 41 prosenttia olisi valmis hankkimaan sähköauton.  Asuinseuduista pääkaupunkiseudulla on eniten suomalaisia, jotka olisivat valmiita ostamaan sähköauton (37 %). Vähiten ostovalmiutta löytyy Itä-Suomesta, siellä vain 26 prosenttia olisi valmis hankkimaan sähköauton.

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. tammikuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 007 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lähde: Autokliniikka

Luetuimmat