6.5.2025

Koeistuttu: Mercedes-Benz CLA – vanhaa vain ja ainoastaan nimi

Kuva Benjamin Helander

Täysin uusi CLA on teknologiakeskeinen ja ja hyvin energiatehokkaaksi hiottu Mercedeksen kompaktimalliston uusi alku. Se on myös selvä kompromissi täyssähkön ja polttomoottorin välillä, vaikka mäntämoottoriset eivät välttämättä koskaan ennätä Suomeen asti.

Mercedes-Benzin hehkuttama suuri hetki on käsillä, kun ensimmäinen esisarjan edustaja kolmannen sukupolven CLA-sarjasta saapui kaukopartioretkelle Suomeen. Tässä uutuudessa periaatteessa kaiken oli määrä olla uutta ja ihmeellistä, ja juuri niin asia vaikuttaa olevankin. Nyt pääsemme siis ensimmäisen suupalan muodossa maistamaan mihin se riittää.

Tämä Mercedeksen kuuma uutuus tuli jo pääpiirteissään esiteltyä ensimmäisen uutisen kautta, ja tuolloin tuli muistutettua myös siitä, kuinka edeltäjiinsä nähden eri tavalla kolmannen polven CLA asemoituu Mercedeksen palettiin mallistopoliittisesti.

Eräs kaikkein perustavanlaatuisimmista uutisista uutuuden kohdalla on myös kirjaimellisesti perusta, MMA-arkkitehtuuri, jonka varaan luotavista monista Mersuista uusi CLA on ensimmäinen.

Mercedes Modular Architecture, niin kuin nimi kuuluu auki kirjoitettuna, on tehty sekä täyssähköä että polttomoottoria (= itselataava hybridi) silmällä pitäen. Se on kompaktimalliston kohdalla Mercedeksen tapa ratkaista nykyajan autosuunnittelun suuri haaste, siis se, että nämä kaksi hyvin erityyppistä käyttövoimaa täytyy pitää mallistossa yhtä aikaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

80-prosenttisesti tuhannen kilometrin sähköauto

Suomen malliston kohdalla odotetaan vielä maahantuojan päätöstä siitä, tuodaanko CLA:ta maahan ollenkaan polttomoottorin kera vai pelkästään täyssähköisenä. Mikäli maahantuoja päätyy vaihtoehdoista jälkimmäiseen, voimalinjaversioita on tulossa ainakin alkuun tarjolle kaksi erilaista, takavetoinen ja nelivetoinen, CLA 250+ ja CLA 350 4Matic.

CLA 250+:ssa on taka-akselille sijoitettu 200 kilowatin ja 335 newtonmetrin sähkömoottori. Nelivetoversio CLA 350 4Matic puolestaan tuottaa yhteensä 260 kilowatin huipputehon ja 515 newtonmetrin huippuväännön. Tämäkin versio on lähtökohtaisesti takavetoinen, sillä etuakselin sähkömoottori kytkeytyy päälle vain kun sitä todella tarvitaan. CLA 250+ kiihtyy nollasta sataan 6,7 sekunnissa ja CLA 350 4Matic puolestaan 4,9 sekunnissa, mutta molemmat versiot kulkevat 210 km/h.

Uuden CLA:n voimapuolella se varsinainen juttu on kuitenkin energiatehokkuus. Mercedes kertoo uutuuden olevan sen energiatehokkain sähköauto, ja oppeja on otettu runsaasti talteen muutaman vuoden takaisesta Vision EQXX -konseptiautosta, "1 000 kilometrin sähköautosta."

Ensinnäkin CLA:n ilmanvastuskerroin on heittämällä yksi henkilöautomarkkinoiden matalimmista, 0,21. Sen ja energiatehokkaan voimalinjan ansiosta sähkönkulutuksen pitäisi asettua niinkin alas kuin 12 kilowattiin sadalla kilometrillä. Autossa hyödytään 800 voltin sähköarkkitehtuurista, piikarbidi-invertteristä ja kaksivaihteisesta vaihteistosta, joka optimoi sähkövoimalinjan toimintaa riippuen siitä, liikutaanko matalammilla (välityssuhde 11:1) vai korkeammilla (välityssuhde 5:1) nopeuksilla. Lämpöpumppu on sähköautossa energiatehokas varuste, se on CLA:n täyssähköversiossa vakiona, ja sen pitäisi olla erittäin etevä tekemään lämpöä voimalinjan hukkalämmöstä sekä ulkoilmasta.

Vision EQXX:n oppeihin lukeutuu myös se piirre, että kuten Mercedes sitä kehittäessään tuli laskeneeksi, niin sanottujen kamerapeilien aerodynaaminen hyöty ei ylitä niiden sähkönkulutusta. Näin ollen CLA:ssa on aina perinteiset sivupeilit. Ovenkahvat olivat esittelykappaleessa mallia piilo, mikä on todellisuutta myös tuotantoautoissa ylemmissä varustetasoissa. Edullisin malli sen sijaan tullaan varustamaan perinteisillä ovenkahvoilla.

Molemmat CLA:n täyssähkövaihtoehdot luottavat ainakin alkuvaiheessa 85 nettokilowattitunnin nikkeli-mangaanikobolttiakkuun. Sen ja mainittujen energiatehokkuustalkoiden ansiosta pihimmän CLA 250+:n pitäisi WLTP-syklillä mitattuna päästä huimaan 792 kilometrin toimintamatkaan, siis käytännössä 80 prosenttiin experimental-konsepti Vision EQXX:n lupaamasta lukemasta. Ei kovin huonosti mene myöskään CLA 350 4Maticilla, jonka WLTP-arvo on 771 kilometriä.

800 voltin järjestelmä mahdollistaa pikalatauksen 320 kilowatin teholla. Mercedeksen mukaan ladattavissa on 325 kilometriä toimintamatkaa vain 10 minuutissa.

Koko ajan show päällä

Kun tullaan pakollisista paperihommista lähemmäs tämän artikkelin varsinaista teemaa, staattista tutustumista, ensihuomio ulkokuoressa sekä etenkin sisällä kiinnittyy läkähdyttävän runsaisiin show-elementteihin. Kun on saanut laskettua keulan kaikki 142 pientä valaistua tähteä ja muutaman isomman, vastaan tulee nyky-Mersujen tapaan lisää valoshow'ta sekä enimmillään koko kojelaudan halkova näyttökokonaisuus.

On luonnollisesti täysin makuasia, pitääkö näin tujua kokonaisuutta Mercedes-Benzissä kuinka maukkaana.

Täällä kuljettajan näkymässä päästään vihdoin puhumaan siitä, mitä Mercedekseltä on odotettu jo vuosia. CLA on nimittäin saanut sisuksiinsa sen kuuluisan MB.OS:n eli Mercedes-Benz Operating Systemin. Kyseessä on siis koko auton "aivot" eli periaatteessa kaikki auton toiminta kulkee uusissa Mersuissa tämän järjestelmän kautta. Yhtenä etuna MB.OS:ssä on langattomien OTA-päivitysten keskittäminen. Jos aiemmin on pitänyt päivittää erikseen tietoviihdejärjestelmä, ajoavustimet, voimalinja ja muut mukavuudet, kaikki ne hoituvat MB.OS:n myötä yhdellä kertaa.

MB.OS pyörittää uudessa CLA:ssa myös jo neljänteen sukupolveensa ehtinyttä MBUX:ää eli Mercedes-Benz User eXperienceä, siis auton runsasta tietoviihdepuolta. Tällä osastolla on mukana tekoälyä, avatareja ja lisättyä todellisuutta - CLA on edelleen myös auto, ihan totta.

Mercedes kehuu CLA:n olevan ensimmäinen auto, jossa käytetään kahden eri valmistajan tuottamaa tekoälyä, ne ovat ChatGPT ja Google Gemini. Tekoäly häärii monessa taustalla, tuottaen muun muassa keskustelukumppanin, avatarin, jota voisi pitää ennen kaikkea pidemmälle vietynä "Hey Mercedeksenä", johon tutustuimme vuonna 2018 silloin debytoineen 4. polven A-sarjan ja sitä kautta ensimmäisen polven MBUX:n muodossa. Edellisen, kolmannen polven MBUX nähtiin muuten vain kaksi vuotta sitten nykyisen E-sarjan myötä, kovaa vauhtia siis mennään kehityksessä.

Mercedes tuottaa niin ikään navigaattorin toiminnot kolmannen osapuolen, Google Mapsin kautta. Siinä missä data tulee Googlelta, ovat kaikki näkymät kuitenkin Mercedeksen omia. Kuljettaja voi esimerkiksi kaupungissa navigoidessaan nähdä näytöllä kaiken sen, minkä auto kameroineen ympärillään "näkee", siis kanssa-autoilijat, pyöräilijät, raitiovaunut, sähköpotkulaudat, talot ynnä muut.

Kolmansia osapuolia on siis käytetty tämän järjestelmän luomisessa ahkerasti. Kenties äärimmäisimpänä esimerkkinä voisi mainita yhdysvaltalaisräppäri Will.i.amin, jonka kanssa yhteistyössä autoon on luotu musiikkiäppi.

Kompromissit näkyvät paikoitellen

Kuten jo edellä tuli pohjustettua, CLA:n alta löytyvä MMA-perusrakenne on kompromissi kahden maailman välillä. Väkisinkin tämä tarkoittaa, että kumpikin käyttövoimavaihtoehto kantaa toisen takia jonkin sille ikään kuin turhan elementin.

CLA on kahden edeltäjäsukupolvensa tavoin liftback-tyyppisesti muotoiltu kompakti sedan. Tämä ei ole muotoilullisesti helppo yhdistelmä, eikä se ole sitä varsinkaan nyt, kun auton pohjaan on pitänyt löytää tila akustolle ja kuitenkin eteen jättää riittävän pitkä konepelti polttomoottoria varten. Tämä kaikki on pitänyt tehdä suunnilleen edellisen kaltaisissa ulkomitoissa, joskin pituus on nyt kasvanut neljällä senttimetrillä, ja kaikki muutkin mitat hieman.

Suurikokoinen akku ja osittain kahden eri käyttövoiman vaatimat ratkaisut ovat nostaneet energiatehokkaan kompakti-Mersun omamassan reiluun 2,1 tonniin.

Auton sivuprofiilissa on taistelun makua, mutta ei sitä epäonnistuneeksikaan sovi haukkua. Siluetti muistuttaa jonkin verran CLA:n baijerilaiskilpailijaa BMW 2-sarjan Gran Coupéta, joka on paininut samantyyppisten muotoilulähtökohtien kanssa. Mercedes on luvannut CLA:sta totuttuun tapaan Shooting Brake -farmariversion, jonka perä asettuu todennäköisesti luonnollisemmin uomiinsa.

Koeistumisen perusteella lähtökohtien muodostama haastava yhtälö on CLA:ssa ratkaistu melko pitkälti takatilojen kustannuksella. CLA:n takapenkille meneminen vaatii jo noin 170-senttiseltä taivutusta, ja samanmittainen istuu kaikilla kolmella paikalla jalat huomattavasti koukussa. Noin 180-senttisen kuljettajan takana istuvalla noin 170-senttisellä matkustajalla on jo varsin tukalat paikat, mikäli kuljettajan ajoasento sattuu olemaan yhtään matalampi. Pääntila ei sen sijaan ole samanlainen ongelma, paitsi oviaukoissa. Sopivaa avaruutta takamatkustajille tuo panoraamalasikatto, joka tulee olemaan Suomessa vakiovaruste.

Tavaratilakin on pienentynyt, laskennallisesti peräti 55 litralla, asettuen nyt 405 litraan, sillä sen alta löytyy joka tapauksessa yksi sähkömoottori. Tässä kohtaa taas etuvetoinen polttomoottoriversio joutuu tavallaan turhaan kantamaan täyssähköversioiden ristiä.

Toisaalta kuljettajan ja etumatkustajan tilat ovat jopa hieman kohentuneet edellispolven CLA:han nähden. Lisäksi pitkä konepelti, joka siis vie näitä sähköversioita ajatellen turhan paljon pois sisätiloilta, on sentään valjastettu ominaisuuteen, joka on nyt Mercedeksessä ensi kertaa sitten vuoden 1934. Etutavaratila on CLA:ssa ruhtinaallinen 101-litrainen riippumatta siitä, onko keulan alla etusähkömoottoria vai ei.

Tavaroiden kuljetuksen näkökulmasta ehdottoman kunniamaininnan ansaitsee myös perävaunumassa, joka on tämän kokoluokan ja korimallin yhdistävälle täyssähköautolle suorastaan erinomainen. Erityisesti takasähkömoottorin 2-vaihteisuuden ansiosta jarruton perävaunumassa on molemmilla 750 kiloa, jarrullinen puolestaan takavetoisella 1 500 kiloa ja nelivetoisella peräti 1 800 kiloa.

Ja jos sen asuntovaunun aikoo kytkeä CLA:n perään, voi ainakin vetoauton tiedostaa olevan kenties vetokykyluokassaan kaikkein energiatehokkain ja aerodynaamisin.

Upouusi Mercedes-Benz CLA on vielä Stuttgartissa viimeistelyvaiheessa, ja seuraava askel tarinassa onkin hintojen julkistus tuonnempana. Vähän pidemmälle katsottaessa MMA-alustaisten Mersujen vyöry vasta alkoi tästä, ja seuraavaksi saamme odottaa CLA Shooting Brakea sekä näillä eväin uusiksi menevää GLB-sarjaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat