18.2.2021

Koeistuttu: Tässä on tuleva suosikki Nissan Qashqai

Tuleva suosikki Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Suomalaistenkin suosikki Nissan Qashqai on täysin uuden sukupolven edessä. Pääsimme tutustumaan juuri maailmalla julkaistuun uutuuteen.

Vuonna 2006 omituinen crossover, nimeltään Nissan Qashqai, korvasi kerralla kaksi kansansuosikkia. Sekä Almera että Primera jäivät historiaan. Harva ehkä osasi odottaa minkälainen suosikki Nissan Qashqai tulisi olemaan – autotoimittajat eivät varsinaisesti rakastuneet ensimmäiseen sukupolveen.

Asiakkaat valitsivat toisin. Heille katumaasturimainen ulkonäkö, edullinen hinta, etuvetoisuus ja erinomaiset tilat tarjosi tyydyttävän paketin – ajettavuudesta ja muusta viis. Vuonna 2013 esitellyn toisen sukupolven myötä tiloihin yhdistettiin jo varsin hyvä autokin. 

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suosikki Nissan Qashqai

Nyt on pitkään odotetun kolmannen sukupolven aika. Nissanin mukaan sen pitää edelleen sekä näyttää että tuntua Qashqailta ja syykin on helppo ymmärtää. Tämän auton ostajat ovat konservatiivisia ja oikeastaan haluavat vain uudemman samanlaisen.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan, että töitä ei olisi paiskittu. Uusi Nissan Qashqai saa ensimmäisenä autona konsernin uuden CMF-C-perusrakenteen. 

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Esimerkiksi kori on liimaamisen hyödyntämisen ansiosta merkittävästi aiempaa jäykempi. Samalla myös kuituvahvistetusta muovista valmistettu takaluukku sekä alumiiniset muut luukut auttavat saavuttamaan 60 kilogrammaa kevennystä. Näistä takaovet aukeavat peräti 85 asteen verran, joka kieltämättä kohentaa käytettävyyttä.

Mitoista mielenkiintoisimpina Qashqain akseliväli on kasvanut 20 millimetriä tarjoamaan lisäpolvitilaa takamatkustajille. Sitä tuntuukin pikaistumalta riittävän, joskaan reisitukea takana ei ole aikuiselle alkuunkaan. Leveyttä ja pituutta on tullut reilut 30 millimetriä tavaratilan kasvaessa peräti 74 litran verran 504 litran lukemaan.

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Muotokieli vähän uudempi

Muotokieli edustaa valmistajan mukaan uutta, mutta juuri julkaistua Ariyaa katsellessa Qashqai jää pahasti varjon puolelle. Kerroimme sähköisen Crossoverin saavan valmistajan uuden keulamerkin. Qashqain on tyytyminen vielä vanhaan, joten ehkä sekin kuvastaa jotakin. 

Led-teknologia on mahdollistanut matalat viirumaiset ajovalot. Tarjolle tulee myös monista kilpailijoista jo tutut matriisiajovalot, jotka koostuvat Qashqain tapauksessa 12 alueesta.

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Nissan kertoo pyrkineensä valitsemaan aiempaa laadukkaampia materiaaleja auton sisälle. Samalla valmistaja haluaa tarjota d-segmentin varustelua c-segmentissä.

Sisällä tunnelma on hyvin tavanomainen, kuten Qashqailta saattaa odottaa. Ratin takaa löytyy uusi tyylikäs 12,3-tuumainen digimittaristo ja lisähinnasta tulee saataville myös peräti 10,8-tuumainen heijastusnäyttö.

Tietoviihdejärjestelmä on NissanConnect 9-tuumaisella kosketusnäytöllä. Ilahduttavasti puhelimen latauksen tehoon on kiinnitetty huomiota sekä langattomasti että pistokkeiden kautta. Myös etäohjauspalvelut tulevat muodikkaasti puhelimen kautta saataville, mutta sisätiloista kannattaa kokonaisuudessaan lukea lisää sitä käsittelevästä artikkelista. 

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

mHEV ennen kuin e-Power

Alkuun Nissan Qashqai tulee tarjolle 1,3-litraisella nelisylinterisellä bensiiniturbomoottorilla, joka on nyt varustettu 12 voltin kevythybridijärjestelmällä. Kevythybridijärjestelmän sähköinen puoli kykenee ottamaan vastaan ja luovuttamaan energiaa noin 4 kilowatin teholla.

Tuon voimalinjan tehoversiot ovat 103 kilowattia (140 hv) ja 116 kilowattia (158 hv), joista vain tehokkaampi on tarjolla nelivetoisena ja automaattivaihteisena. Perusmallina tulee toimimaan 140-hevosvoimainen etuvetomalli käsivalintaisella vaihteistolla. 

Tehokkaampi 158-hevosvoimainen versio samasta moottorista on saatavilla käsikäskytteisellä vaihteistolla etuvetoisena tai lisähinnasta automaattivaihteistolla. Nelivetoinen on aina varustettu CVT-automaattivaihteistolla ja tuon nelivedon luvataan kytkeytyvän merkittävästi aiempaa nopeammin.

Nissan Qashqai 2021 – Marko Mäkinen/Nissan

Myöhemmin matkaan mukaan liittyy Nissanin e-Power. Se tarkoittaa etuvetoista 140 kilowatin (188 hv) huipputehoa tarjoavaa sarjahybridivoimalinjaa. Tässä polttomoottori toimii generaattorina luoden energiaa akustoon, jolla sähkömoottoria pyöritetään. 

Akustoa ei voi ladata ulkoisesta lähteestä. Ainoa energia tulee tankattavasta bensiinistä, ja ehkä hieman jarrutusenergian talteenotosta, mutta pyöriä pyöritetään polttomoottorin sijaan sähkömoottorilla. Pienen akuston koko on 2 kilowattituntia sallimaan noin 1-3 kilometriä ajoa polttomoottori sammutettuna.

Järjestelmän generaattorina toimiva polttomoottori on moderni 1,5-litrainen muuttuvalla puristussuhteella (VCR) varustettu MR15 DDT. Se on eräs koko Qashqain mielenkiintoisimmista alueista. Voimalinjoista kannattaa kuitenkin lukea lisää niitä koskevasta omasta uutisesta.

Uusi tuleva suosikki Nissan Qashqai on nyt julkistettu. Sen lanseeraus tapahtuu tänä kesänä ja vain hölmö ennustaisi sille mitään muuta kuin menestystä markkinoilla. 

Kuvat: Marko Mäkinen/Nissan, Teksti: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat