12.9.2024

Kroatian saarilla – salainen puutarha ja intohimolla luonnosta

Kuva Marko Jokela

Välimerellisen Kroatian saarten valtit ovat lempeä ilmasto, puhtaat uimavedet kiinnostava historia, kaunis vanha rakennuskanta, rennot ihmiset ja välimerellinen ruokakulttuuri – sekä luonnon antimien arvostus.

Mitä pienempi saari, sen pienemmät hotellit ja sitä aidompi paikallistunnelma. Tämä tuli koetuksi Kroatian rannikolla.

Mitä pienempi saari ja mitä kauempana keskikesän huippusesongista matkailee, sen todennäköisemmin on myös aikaa kohdata paikalliset ihmiset – puolin ja toisin. Suomalaiset tuntuvat olevan Kroatian rannikolla toivottuja vierailijoita, kenties kansanluonteissammekin on jotain yhteistä. Kroatiassa tuntee itsensä tervetulleeksi.

Dalmatian saarten nimet ovat usein lyhyitä tyyliin Rab, Cres, Vis, Brac, Hvar ja Krk. Paikallisissa nimissä on monia viehättävyyksiä kuten se, että sana mali tarkoittaa kroatiaksi pientä ja veli suurta, joten on luonnollista, että Lošinjin saaren kahdesta kaupungista isompi on nimeltään Mali Lošinj ja pienempi Veli Lošinj. Selitys käy järkeen: aluksi kehittyi nykyisin pienempi kaupunki, mutta pikkuveli kasvoi lopulta kookkaammaksi – sama saattaa käydä jäkikasvunkin suhteen.

Viehättäviä ovat myös monet saarelaiset, joiden suhtautuminen vierailijoihin on uteliasta ja ystävällistä. Hyvästä esimerkistä käy Lošinjin saarella vehreän rönsyilevää puutrahaa ja pienimuotoista majataloa ylläpitävä Sandra Nicolich, joka mielellään esittelee rinteeseen pengerrettyjä tiluksiaan. Hän kertoo rakentaneensa sokkeloista ja hauskan taiteellista puutarhaansa 20 vuoden ajan.

Yösijakin löytyy eli vuokrattavana on kaksi neljän hengen huoneistoa ja yksi kolmen hengen huoneisto. Kesäkuukausina onnistuu illallistaminen katoksen suojissa, jos varaa ruokailun ennakolta.

Mutta nyt emännänkin suuta kuivaa ja napsaa, joten on aika ottaa pienet tujaukset kotitekoista. Živili!

Sitten on aika suunnata vaativan kutsuäänen suuntaan. Valkoinen Gigi-lammas jo kaipaa rapsuttajaansa. Lämpimän kohtaamisen jälkeen on uppiniskaisen Riki-aasin vuoro.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hunajaa ja oliiviöljyä sukuylpeydellä

Matija Kaštelan on orgaanisen viljelyn ja maan antien innokas puolestapuhuja sekä paljon vartija, edustaahan hän rabilaisena viljelijänä jo sukunsa neljättä sukupolvea.

Natura Rab on monialayritys, sillä se viljelee, valmistaa ja myy hunajaa, laadukasta oliiviöljyä, eri tavoin säilöttyjä ja maustettuja oliiveja sekä yrtteihin pohjautuvaa luonnonkosmetiikkaa niin sisäisen kuin ulkoisenkin hyvinvoinnin edistämiseksi. Suosittu tuote on esimerkiksi laventelin tuoksuinen ihovoide.

Terveysvaikutteisten tuotteiden kirjo on laaja, sillä perheen laajoilla tiluksilla kasvaa noin 800 erilaista käyttökelpoista yrttiä.

– Perheyrityksellämme on takana jo 110 toimintavuotta, mutta viimeiset 20 vuotta ovat olleet rajun uudistumisen aikaa.

– Kaikki mitä teemme pohjautuu luonnontuotteisiin ja viljelyksiltämme saatavaan satoon. Emme tähtää tuotantomäärien kasvattamiseen vaan laatuun, Kaštelan kertoo.

Esimerkiksi parasta mahdollista neitsytoliiviöljyä ei saada talteen, ellei oliivien poimintaa hoideta oikeana ajankohtana ja jollei oliiveja saada puristetuksi keräämistä seuraavan vuorokauden aikana.

– Teemme kaiken pitkälti käsityönä ja oman suvun voimin, Kaštelan kertoo eikä pysty peittelemään ylpeyttä äänessään.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat