5.1.2020

Kun automatka katkeaa ulkomailla – selvitä vakuutusturva jo ennakolta

Omasta vakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää jo ennen matkaa, miten mahdollisessa vahinkotilanteessa kannattaa toimia. Vihreä kortti voi olla pakollinen.

Ajoneuvon rikkoutuminen lomamatkalla on ikävä yllätys, johon voi kuitenkin varautua. Ulkomaille autolla tai moottoripyörällä aikovan on hyvä selvittää jo hyvissä ajoin ennen matkaa omasta vakuutusyhtiöstä, miten mahdollisessa vahinkotilanteessa kannattaa toimia – ja mitä on vakuutusten kattavuus.

Kolarin sattuessa on hyvä mieltää, että jälkiseurauksiin ja selvittelyyn vaikuttaa muun muassa se, onko syyllinen osapuoli ja missä maassa vahinko tapahtuu. Liikennevakuutuskeskus on muistuttanut, että liikennevahingon korvauskysymykset ratkaistaan yleensä tapahtumamaan säännösten mukaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikennevakuutus pakollinen Euroopassa

Euroopan maissa liikennevakuutus on pakollinen, mutta korvauskäytäntö ja -tasot saattavat vaihdella maiden välillä. Suomi on mukana eurooppalaisessa liikennevakuutusjärjestelmässä. Suomalaisen ajoneuvon liikennevakuutus on siis voimassa pääsääntöisesti vain Euroopassa, Venäjällä sekä muutamissa Afrikan maissa. Kolarin tai muun ongelman sattuessa tietojenvaihto vakuutusyhtiöiden ja viranomaisten kesken kulkee Euroopan sisällä yleensä jouhevasti.

Vakuutusturvan kattavuus kannattaa varmistaa aina ennen ulkomaille lähtöä. Erityisen tarkasti kannattaa selvittää, mikä on vapaaehtoisen autovakuutuksen turvan laajuus ja voimassaoloalue. Esimerkiksi Venäjällä varkausvahingoissa on usein korotettu omavastuu.

Vihreä kortti – voimakortti

Vihreä kortti on ulkomailla matkailevalle tärkeä voimakortti, sillä se todistaa ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Kortin saa omasta vakuutusyhtiöstä, ja sen myöntämisestä voidaan periä palvelumaksu.

– Vihreän kortin hankkiminen on suositeltavaa Pohjoismaiden ulkopuolelle mentäessä,

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen muistuttaa.

Autoliiton nettisivuilla on kattavasti tietoa Vihreästä kortista ja ylipäätään automatkailusta ulkomailla.

Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Vihreä kortti -järjestelmään kuuluvat Euroopan maat ja lisäksi Välimeren lähistöllä olevia maita (Marokko, Tunisia, Israel ja Iran). Suomessa myönnetty liikennevakuutus on voimassa ETA-valtioissa, Sveitsissä ja näiden ulkopuolisissa vihreän kortin -sopimusmaissa. Vahingon sattuessa ETA-valtiossa, suomalainen voi valita, käyttääkö hän vahingonaiheuttajana omaa liikennevakuutustaan henkilövahinkojensa kattamiseksi.

Vihreä kortti on pakollinen seuraavissa maissa: Albania, Azerbaidzan, Bosnia-Hertzegovina, Iran, Israel, Makedonia, Marokko, Moldova, Montenegro, Tunisia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä. Mikäli edellä oleviin maihin mentäessä vihreää korttia ei ole, on vierailtavan valtion rajalta ostettava rajaliikennevakuutus.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat