22.1.2021

Kysy autoista: miksi vain takarekisterikilvelle on valo?

Kysy Autoista

Valojen tehtävä on yleensä hyvin yksinkertainen: valaiseminen. Lukijaamme kuitenkin ihmetytti, että miksi takarekisterikilven valaiseminen on oleellista, mutta etukilven ei?

Takarekisterinkilven valot ovat usein juuri ne, jotka jäävät tarkistamatta ennen katsastukseen vientiä. Pään vaivaa lisää se, että joissain autossa polttimot saattavat olla kiusallisen hankalia vaihtaa. Tällä kertaa lukijaamme kiinnostaa, miksi rekisterikilven valaisinta ei tarvita auton etuosassa. Jatkokysymyksenä lukijamme esitti, että jos valaisinta ei tarvita keulalla, niin miksi sitä tarvitaan takana?

Yksinkertaisimmillaan takarekisterikilvelle vaaditaan valaisin valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennusta koskevan E-säännön 48 kohdan 6.8 vuoksi, jossa rekisterikilven valoa edellytetään autojen takaosaan, mutta ei ole puhetta sellaisen tarpeesta auton etuosaan, kertoo Traficomin Mikko Nurmi. Tähän E-sääntöön viitaten takarekisterikilven valaisinta edellytetään Suomessa autojen ja niiden perävaunujen teknisiä vaatimuksia koskevassa määräyksessä (liite 1, taulukon kohta 20).

Nurmen mukaan syitä E-säännön vaatimukselle rekisterikilven vaatimukselle vain auton takaosassa voi olla useita. Yhden teorian mukaan sääntö johtuu siitä, että ennen kaikissa Euroopan maissa ei ole välttämättä vaadittu rekisterikilpeä auton etuosassa tai se on ollut hyvin pienikokoinen.

Tämän syynä puolestaan on voinut olla se, että auton eturekisterikilpeä ei ole pidetty yhtä tärkeänä tekijänä ajoneuvon tunnistamisessa kuin takakilpeä. Esimerkiksi onnettomuuspaikalta poistuvalta syylliseltä voi katsoa takakilvestä rekisteritunnuksen, mutta etukilpi näkyy ainoastaan auton saapuessa paikalle, jolloin kuljettaja ei vielä ole syyllistynyt mihinkään.

Toisen teorian mukaan etukilpi on muutenkin pimeässä takakilpeä vaikeammin havaittavissa, koska ajoneuvon keulan ajovalot häikäisevät vastaantulijaa niin, että etukilven erottaminen olisi vähintään erittäin vaikeaa vaikka kilpi olisi erikseen valaistu.

Teksti: Eetu Kokkonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat