10.2.2023

Kysy autoista: missä tilanteissa saa käyttää hätävilkkuja?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Hätävilkkuja saa käyttää nykyään myös auton liikkuessa, mutta turhaan vilkutelua tulisi välttää, jos välitönta vaaraa ei ole.

Kysymys: Milloin saa käyttää hätävilkkuja? Hätävilkkujen käytöstä liikkuvassa ajoneuvossa kuulee kahdenlaisia näkemyksiä, että saako näin edes tehdä.

Tieliikennelaissa (2018: 51 §) kerrotaan hätävilkkujen käytöstä:

”Pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkukytkentää saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.”

Yli pari vuotta sitten voimaan tulleen lakimuutoksen johdosta nykyään on siis todellakin sallittua käyttää hätävilkkuja myös ajossa, kun tilanne sen vaatii. Esimerkiksi ruuhkan takia äkkiä hidastuvasta liikenteestä voi varoittaa takana ajavia hätävilkuilla. Tällainen toimintatapa on vakiintunut jo monissa muissa Euroopan maissa.

Muita tienkäyttäjiä voi varoittaa myös tiealueella liikkuvista hirvieläimistä. Vaikka tien pientareella kulkeva hirvi ei olisi juuri omalla kohdalla ylittämässä tietä tai näyttäisi kulkevan pois tieltä, varoitus on silti paikallaan eläinten arvaamattomuuden takia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hätävilkut päälle hälytysajoneuvojen lähestyessä maantiellä

Viranomaisten suosituksen mukaan kuljettajan havaitessa taustapeilistä hälytysvalot, on vauhti pidettävä tasaisena ja hätävilkut kytkettävä päälle.

Tällä tavalla voidaan varoittaa muita tiellä liikkujia lähestyvästä hälytysajoneuvosta. Samalla hälytysajoneuvon kuljettaja tietää, että olet huomannut hälytysajoneuvon.

Nopeita jarrutuksia tai muita äkkiliikkeitä tulisi välttää. Hätävilkku otetaan pois, kun hälytysajoneuvo on ohittanut oman auton.

Suuntaa vaihtaessa kannattaa kuitenkin ottaa hätävilkut pois päältä, jotta suuntavilkkua pystyisi käyttämään kunnolla. Muut tienkäyttäjät eivät voi ennakoida kääntymistä tai kaistanvaihtoa, jos hätävilkut ovat päällä. Siksi esimerkiksi hinattavassa ajoneuvossa ei kannata yhtäjaksoisesti käyttää hätävilkkuja.

Teksti: Sini Ylivakeri 

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat