10.5.2025

Kysy autoista: saako auton sisälle asentaa led-valoja?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Sisätilan lisävalaistuksella voi parantaa mukavuutta ja luoda tunnelmaa, mutta valot eivät saa häikäistä kuljettajaa tai muita tienkäyttäjiä.

Kysymys: Saako autoon sisälle asentaa led-valoja? Pysäyttäkää poliisit tai tuleeko sakkoa?

Suomessa laki ei suoranaisesti kiellä led-valojen asentamista auton sisätiloihin. Lainsäädännössä keskitytään pääasiassa ajoneuvon ulkovalaistukseen, mutta sisävalaistukseenkin voidaan puuttua, jos se on vaaraksi liikenneturvallisuudelle.

Tieliikennelain (729/2018) 49 §:n mukaan ajoneuvossa ei saa käyttää laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat eteenpäin punaista valoa eikä, ellei siitä erikseen toisin säädetä tai määrätä, laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat taaksepäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa. Tähän voidaan lukea myös näkyvästi vilkkuvat tai kirkkaat sisävalot, jos ne loistavat ulos auton ikkunasta tai tuulilasista. Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle voidaan määrätä 100 euron liikennevirhemaksu, jos hän tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo mitä kyseisessä 49 §:ssä säädetään valojen käytöstä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Millaiset led-valot auton sisälle voi asentaa?

Jos valaistus ei häiritse tai häikäise ja se on asennettu asianmukaisesti – poliisi ei todennäköisesti siihen puutu. Mutta jos sisävalot saavat auton näyttämään diskolta, on hyvin mahdollista, että herätät valvovan viranomaisen huomion tien päällä.

Kirkkaasti vilkkuvat tai nopeasti väriä vaihtaviin valot häiritsevät erittäin todennäköisesti kuljettajaa tai muuta liikennettä. Ongelmia syntyy varsinkin silloin, jos valaistus muistuttaa viranomaisajoneuvojen valoja, kuten vilkkuvia sinisiä tai punaisia led-valoja. Sen sijaan esimerkiksi sisäkattoon kiinnitetty lukuvalo tai siististi jalkatilaan asennettu tunnelmavalaistus, joka ei loista ulos, ovat harvoin mikään ongelma.

Valojen suuntaamiseen tulee myös kiinnittää huomiota. Jos esimerkiksi takamatkustajalla on käytössään liikuteltava lukuvalo, sen huolimaton suuntaaminen ulos esimerkiksi ajoneuvon sivuikkunasta voi häikäistä ja häiritä muita autoilijoita ja aiheuttaa vaaratilanteita. Valojen asianmukainen käyttö ja sen valvonta ovat osa vastuullista liikkumista, myös auton sisällä.

Milloin lisävalaistus on tarpeen?

Sisävalaistuksen toteutustavat vaihtelevat autoissa merkittävästi. Ajoneuvotekniikan kehittyessä myös sisävalojen suunnitteluun on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Nykyautoista löytyy yhä useammin kohdennettuja valoja, jotka mahdollistavat tehokkaan valaistuksen juuri halutulle alueelle ilman, että ne häiritsevät kuljettajaa. Monissa malleissa tällaiset valot on sijoitettu sekä etu- että takaistuimille, mikä lisää matkustusmukavuutta ja käytännöllisyyttä. Tunnelmavalot kuuluvat usein lisävarusteisiin, mutta niitäkin voi asentaa jälkikäteen.

Kaikissa autoissa ei kuitenkaan ole yhtä modernia valaistusratkaisua. Joissakin ajoneuvoissa sisävalaistus voi edelleen koostua yhdestä etu- tai keskivalosta, jonka käyttö ajon aikana voi heikentää näkyvyyttä ulos merkittävästi. Sisätilan valo voi heijastua tuulilasista takaisin kuljettajan näkökenttään, vaikeuttaen liikenteen havainnointia. Siksi on tärkeää arvioida sisävalojen käyttö ja lisävalaistuksen tarve aina auton ominaisuuksien mukaan.

Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat