26.7.2021

Lähdössä ulkomaille? Listasimme parhaat lentoyhtiöt

Listasimme parhaat lentoyhtiöt

Vuoden 2021 paras on Qatar Airways, tuttu Finnair on 20 parhaan joukossa. Laaja selvitys asetti lentoyhtiöt paremmuuslentoyhtiöiden turvallisuudessa, matkustusmukavuudessa sekä toimenpiteissä koronavirusta vastaan.

Airlineratings.com palkitsi Qatar Airways -yhtiön vuoden 2021 parhaana lentoyhtiönä 20. heinäkuuta 2021 julkistetussa raportissaan. Lisäksi Qatar Airways palkittiin parhaasta business-luokasta (Qsuite) ja parhaasta ateriapalvelusta (catering) sekä parhaana Lähi-Idän lentoyhtiönä. Ilmailualan kohdatessa synkimmän kriisinsä koronapandemian aikana Qatar Airways on jatkanut toimintaansa ja pysynyt asiakkaidensa tukena vaikka monet yhtiöt ovat keskeyttäneet suuren osan toiminnoistaan pandemian aikana.

Qatar Airways -yhtiön pääjohtajan Akbar Al Bakerin aktiivisuuden ja innovatiivisuuden ansiosta on saatu monia tuoteparannuksia sekä Boeingin että Airbusin lentokoneisiin. Qatar Airways on edelläkävijä uusimpien lentokonemallien kehittelyssä ja käyttöönotossa, kuten Boeing 787, Airbus A350 ja tulossa oleva Boeing 777X. Qatar Airways -yhtiön lentokonelaivaston ikä on yksi nuorimpia koko maailmassa.

Qatar Airways on kulkenut kehityksen kärjessä myös haastavina aikoina: Se läpäisi ensimmäisenä kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n IOSA:n turvallisuusarvioinnin (IATA Operational Safety Audit) myös Covid-19 –toimien osalta täyttäen siten myös Airlineratings.com- ja Skytrax-vaatimukset. Qatar oli myös ensimmäisten joukossa koekäyttämässä IATA:n COVID Safe Travel Pass –sovellusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Air New Zealand ja Singapore Airlines podiumille

Toiseksi selvityksessä sijoittui Air New Zealand. Se valittiin parhaaksi Tyynenmeren alueen lentoyhtiöksi ja sillä on paras turistiluokka ja paras Premium Economy -luokka, jolla on markkinoiden paras hinta-laatu-suhde.

Kolmanneksi sijoittunut Singapore Airlines palkittiin innovaatioistaan, viihdejärjestelmästä, parhaasta ykkösluokasta ja sen luksus-sviiteistä Airbus A380 –lentokoneissa.

Neljänneksi sijoittunut Qantas palkittiin sen erinomaisesta turvallisuustilastosta, odotushuone- eli lounge -palveluista lentoasemilla sekä parhaana kotimaansa sisäisten lentojen yhtiönä.

Emirates sijoittui viidenneksi, sen vahvuutena on uusi Premium Economy -luokka, joka on yksi maailman parhaita.
Cathay Pacific on kuudes, Virgin Atlantic seitsemäs, United Airlines kahdeksas, EVA Air yhdeksäs ja British Airways kymmenes.

Finnair sijalla 13.

Seuraavat sijat 11.-20. paremmuusjärjestyksessä: Lufthansa, ANA (All Nippon Airways), Finnair, Japan Airlines, KLM, Hawaiian Airlines, Alaska Airlines, Virgin Australia, Delta Air Lines ja Etihad Airways. Koko tilastossa Finnair on 13. sijalla 20. parhaan joukossa. Europpalaisista lentoyhtiöistä Finnairin lisäksi mukana olivat ainoastaan British Airways (10.), Lufthansa (11.) ja KLM (15.).

Lentoyhtiöiden arvostelu perustuu 11 kriteeriin, joista seitsemän liittyy turvallisuuteen. TOP 20 –listalle päästäkseen edellytetään täydet seitsemän tähteä turvallisuudesta ja lisäksi johtavaa asemaa matkustusmukavuuden innovaatioissa ja palvelutasossa.

Turvallisuuden seitsemän tähteä muodostuvat seuraavasti: Ei kuolemaan johtaneita onnettomuuksia 10 viime vuoden aikana antaa kolme tähteä. Ei vakavia vaaratilanteita viimeisen viiden vuoden aikana antaa kaksi tähteä. Auditoinnit, erityisesti IOSA tai 20 vuotta ilman onnettomuuksia antaa yhden tähden, toimet Covid-19 –virusta vastaan antaa yhden tähden.

Parhaita luokassaan

Kaukoliikenteen parhaat ovat United Airlines, Lufthansa, Qatar Airways, Singapore Airlines ja Air New Zealand.
Paras alueellinen lentoyhtiö on Qantaslink, jolla on kattava reittiverkosto Australiassa.

Parhaat halpalentoyhtiöt (Low-Cost Airlines) ovat Southwest, Easyjet ja Jetstar.
Paras erikoishalpa lentoyhtiö (Ultra Low-Cost Airline) on VietJetAir.

Halpalentoyhtiöiden 10 kärjessä aakkosjärjestyksessä ovat: Easyjet, Jetstar, Frontier, Jetblue, Ryanair, Scoot, Southwest, VietJetAir, Volaris ja Westjet. Parhaiden halpalentoyhtiöiden listalle pääsyyn edellytetään erinomainen turvallisuustilasto tai IATA:n IOSA -turvallisuusauditoinnin hyväksyntä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytä yhtiölistausta suunnitteluapuna

Kesäkuussa 2013 perustettu ja usein päivitetty www.airlineratings.com -verkkosivusto on hyvä tarkistuslista matkaa suunnittelevalle – etenkin silloin, jos on menossa johonkin eksoottiseen kohteeseen paikallislennolla. Listalta voi tarkistaa, ovatko edes lentoyhtiön perusasiat kunnossa. Klikkaamalla lentoyhtiön nimeä saa turvallisuuden lisäksi runsaasti tietoa myös lentoyhtiön historiasta, vahvuuksista, palvelutasosta, mukavuudesta, viihdejärjestelmistä sekä koronatoimenpiteiden määräysten täyttämisestä.

Selvityksessä on ilmailuasiantuntijoiden ja journalistien tiedot lähes 400 lentoyhtiöstä.

Teksti: Timo Turkula Lähteet: Lentoposti, Airlineratings.com Kuvat: Moottorin arkisto

Muokattu 26.7.2021 15.45: täsmennetty otsikkoa

a:4:{i:0;s:5:"93650";i:1;s:5:"88282";i:2;s:5:"39694";i:3;s:5:"43115";}

Luetuimmat