30.9.2024

Latauspisteen asentamispakko – aikaa enää kolme kuukautta

Kuva Moottorin arkisto
ARA myöntää taloyhtiöille avustusta sähköautojen latauspisteitä varten

Latauspisteen tehon tulee olla yli 3,7 kW. Asennusvelvoite koskee ei asuinkäytössä olevia rakennuksia, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa.

Monilla kiinteistöillä on enää kolme kuukautta aikaa asennuttaa sähköauton latauspiste pysäköintialueelleen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistus on velvoittava: ”Ei asuinkäytössä olevaan rakennukseen, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai samalla kiinteistöllä, pitää asentaa sähköauton latauspiste viimeistään 31.12.2024.”

Kyse on latauslain 7 §:n mukaisesta vastuusta.

Asennusvelvoite määrittelee, että asennettavan latauspisteen tulee olla tarkoitettu sähköauton lataukseen ja sen tehon yli 3,7 kW. Käytännössä kyseeseen tulevat siis vähintään 11 kW:n tehoiset laturit.

Latauspiste tulee olla varustettu Type2 tai CCS liittimellä, riippuen latauspisteen ominaisuuksista. Latauspisteeksi käy myös lain liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta mukainen julkinen latauspiste.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taustalla EU-direktiivi

Latauspisteiden asennusvelvoitteet taustalla on laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä 733/2020 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta 2010/31/EU.

Kyseinen direktiivi on osa Euroopan komission puhtaan energian pakettia (Clean Energy for All Europeans). Lailla pyritään myös edistämään tavoitetta saada Suomi hiilineutraaliksi vuonna 2035 ja parantamaan yleisesti sähköajoneuvojen latausmahdollisuuksia.

Koskeeko asennuspakko meitä?

Latauspisteien asennusvelvoite on herättänyt närää muta myös epätietoisuutta, keitä kaikkia eli millaisia rakennuksia ja niiden pysäköintialueita se koskee.

Traficomin mukaan asennusvaatimus ei koske asuinkäytössä olevia rakennuksia (kerrosalasta vähintään puolet asumiskäytössä), rakennuksia, joissa ei käytetä energiaa sisäilmaston ylläpitämiseen (lämmitys tai jäähdytys), puolustushallinnon käytössä olevia rakennuksia, ja tapauksia, jossa rakennuksen omistaa ja sitä käyttää mikroyritys.

Mikroyritys on yritys tai yksityinen henkilö, jonka henkilöstömäärä on alle 10 vuosityöyksikköä ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma enintään 2 miljoonaa euroa.

Epätietoiset voivat tehdä Traficomin nettisivuilla alustavan arvion sähköauton latauspisteen asennusvelvoitteesta.

Helsingin Sanomien uutisen mukaan Traficom aloittaa ensi vuoden alkupuolella laturivalvonnan.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat