10.10.2017

Liikennekäytöstä poistetulla moottorikelkalla ajaminen voi tulla kalliiksi

Talvimatkailu_Moottorikelkka

Kausiajoneuvoa varastosta esiin kaivettaessa kannattaa muistilistalle laittaa muutakin kuin tuoreen polttoaineen hankkiminen. Vakuutusasioiden tarkastaminen on yksi varteenotettavimmista lisäyksistä.

Uusi moottorikelkkakausi lähestyy, vaikka etelässä ajokautta saatanee odottaa vielä pitkään.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, velvollisuudet tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei yksinkertaisesti saa ajaa.

– On hyvä tietää, että liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Välinpitämättömälle kalliit seuraukset

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa tietoista vilppiä harkitsevia, että valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten kiinni jääminen on yhä todennäköisempää.

Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat, sillä ajosta tavatun, mutta vakuuttamattoman ajoneuvon maksut on maksettava takautuvasti.

Vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa kolminkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lisäksi poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvollaan joutuu onnettomuuteen, kuski ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan.

– Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä, Tuulensuu varoittaa.

Liikennevakuutuskeskus korvaa vain syyttömän osapuolen omaisuus- ja henkilövahingot.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Kausiajoneuvojen kanssa tarkkana

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana, että velvollisuudet tulevat hoidetuksi. Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

– Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa, korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta vinkkaa.

Lue myös:

Nyt se on selvitetty – tällainen on suomalainen moottorikelkkailija

Nettilöytöjä: pikakasattava moottorikelkka mahtuu autoon

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat