16.12.2022

Lopeta näiden renkaiden käyttö heti! – Viatti hylätty aiemmin Moottorin rengastestissä puuttuneen tyyppihyväksynnän vuoksi

talvirengastesti 10/2019 jää

Traficom tiedottaa, että Suomessa on myynnissä Viatti Brina Nordico -merkkinen nastarengas, joiden nastoja ei ole tyyppihyväksytty. Renkaat pitää poistaa myynnistä välittömästi.

Traficom on havainnut, että Suomessa on myytävänä nastarengas, joissa käytettävällä nastalla ei ole Suomessa tyyppihyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että Viatti Brina Nordico -merkkisissä renkaissa käytettävän nastan osalta ei olla varmistuttu nastan täyttävän siltä odotettuja vaatimuksia.

Rengaskauppiaiden on lopetettava Viatti Brina Nordico -nastarenkaiden myynti välittömästi.

Lisäksi rengaskauppiaiden oltava yhteydessä renkaiden ostaneisiin asiakkaisiin. Traficomin mukaan rengasmyyjällä on velvollisuus aloittaa toimet tuotteen poistamiseksi markkoinoilta ja kuluttajilta, joille sitä on myyty.

– Markkinavalvontatoimintamme johdosta on havaittu, että Viatti Brina Nordico -merkkisissä ja mallisissa renkaissa käytettävällä nastalla ei ole vaadittavaa tyyppihyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että renkaassa käytettävän nastan osalta ei olla varmistuttu nastan täyttävän siltä odotettuja vaatimuksia. Tällaisten hyväksymättömillä nastoilla varustettujen renkaiden myyminen on kiellettyä, joten rengaskauppiaita odotetaan nyt pikaisia toimenpiteitä, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen.

Jos renkaiden myyjä ei ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin asian osalta, voi Traficom markkinavalvontaviranomaisena määrätä asian osalta muun muassa palautusmenettelyn. Lisäksi Traficom voi tehostaa antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tyyppihyväksynnän toteaminen vaikeaa

– Viatti Brina Nordico -renkaat on varustettu enintään 50 nastalla renkaan yhtä vierintäkehän metriä kohti jolloin nastan tyyppihyväksynnän tarkastaminen voi olla haastavaa rengasmyyjille ja kuluttajille, koska lähtökohtaisesti asia vaatii yhteydenottoa valmistajalle ja mahdollisesti nastojen irrottamista renkaasta, Loponen toteaa.

Asian osalta on huomioitava, että valtaosa henkilö- ja pakettiautojen nastarenkaista on varustettu yli 50 nastalla yhtä vierintäkehän metriä kohden, jolloin tällaisen nastarenkaan tulee olla tyyppihyväksytty rengas-nasta -yhdistelmänä.

Suomessa myönnetyt tyyppihyväksynnät rengas-nasta -yhdistelmien ja nastojen osalta ovat löydettävissä Traficomin verkkosivustolla.

Viatti-merkkisillä renkailla on ollut aiemminkin ongelmaa tyyppihyväksynnässä. Moottori-lehden rengastestissä vuonna 2021 Viatti-renkaat hylättiin niiden puuttuvan tyyppihyväksynnän vuoksi. Kysymyksessä oli pakettiautojen rengasvertailu. Vaikka Viatti-renkaat hylättiin rengastestissä, Moottori julkaisi niiden arvostelun muiden renkaiden arvostelun yhteydessä.

Teksti: Manu Tuppurainen

Luetuimmat