3.3.2023

Maailman ruuhkaisimmat kaupungit selvitettiin – yksi suomalaiskaupunki sadan joukossa

Navigaattorivalmistaja Tomtom selvitti, mitkä ovat kaikkein ruuhkaisimmat kaupungit maailmassa. Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 389 kaupunkia 56 maassa ja eri 6 mantereella.

Ja maailman ruuhkaisimman kaupungin titteli menee... Lontoolle!

Lontoon sijoittuminen sijalle yksi maailman ruuhkaisimmista kaupungeista ei välttämättä ollut yllätys, kun navigaattorivalmistaja Tomtom on selvitti maailman ruuhkaisimmat kaupungit. Sanontakin kuuluu, että "liikennettä kuin Lontoossa".

Tomtomin tekemässä selvityksessä oli mukana iso liuta, peräti 356 kaupunkia kaikkiaan kuudelta eri mantereelta, joista selvitettiin, mitkä niistä ovat kaikkein ruuhkaisimmat. Selvityksen avulla kaupungeille saatiin ruuhkaindeksi ja ne saatiin myös järjestykseen.

Lontoo oli ylivoimaisesti ruuhkaisin, sillä se oli myös ainoa kaupunki, jossa kymmenen kilometrin matkalle käytettiin reilusti yli puoli tuntia matka-aikaa. Keskinopeus 10 kilometrin matkalla Lontoossa on 14 kilometriä tunnissa. Kakkoseksi tuli Intian Bengaluru.

Ruuhkaisimmat kaupungit, top 10

1. Lontoo, Iso-Britannia 36 min 20 s

2. Bengaluru, Intia 29 min 10 s

3. Dublin, Irlanti 28 min 30 s

4. Sapporo., Japani 27 min 40 s

5. Milano, Italia 27 min 30 s

6. Pune, Intia 27 min 20 s

7. Bukarest, Romania 27 min 20 s

8. Lima, Peru 27 min 10 s

9. Manila, Filippiinit 27 min

10. Bogota, Kolumbia 26 min 20 s

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tampereella liikenne sujuvampaa kuin Turussa

Mutta entä suomalaiset kaupungit? Luonnollisesti meitä myös kiinnostaa, että kuinka liikenne sujuu Suomessa – ja onko meillä ylipäätään ruuhkaa verrattuna maailman suurkaupunkeihin.

Helsingissä vastaava matka-aika Tomtomin tilastossa on 20 minuuttia 10 sekuntia ja sillä se sijoittui koko maailman listalla sijalle 64. Eurooppalaisten kaupunkien joukossa Helsinki sijoittui sijalle 30. Matka-aikaa viime vuoteen Helsingissä on tullut lisää 20 sekuntia.

Suomalaisista kaupungeista myös Turku ja Tampere mahtuivat vajaan 400 kaupungin joukkoon. Turku löytyy sijalta 134 ja Tampere sijalta 242. Tampereen ja Turun välillä huomioitavaa on se, että Tampereella liikenne on selvästi sujuvampaa, sillä Turussa matka-aika oli 16 minuuttia 20 sekuntia, kun Tampereella se on 13 minuuttia 20 sekuntia. Turussa matka-aika viime vuoteen on kasvanut 20 sekuntia, Tampereella 10 sekuntia.

Liikennesuunnittelun apuväline

Tomtomin tekemässä selvityksessä tutkittiin, kuinka paljon autoilijat viettävät ruuhkassa aikaa. Selvityksessä laadittiin indeksi siitä, että mikä oli autoilijoiden keskimääräinen käytetty aika per 10 kilometriä.

Tomtomin selvitys on mielenkiintoista tutkittavaa, sillä siitä selviää myös se, mikä muutos on edelliseen vuoteen. Esimerkiksi keskimääräinen käytetty aika kymmenen kilometrin etenemiseen on Lontoon kohdalla kasvanut minuutin ja 40 sekuntia.

TomTom myös korostaa selvityksessään, että ajoneuvoillaan liikkuvat ihmiset, kaupunkisuunnittelijat, autonvalmistajat ja poliittiset päättäjät voivat käyttää vertailun tuloksia liikenteeseen liittyvien haasteiden ratkaisemisessa.

Lähde Tomtom

Luetuimmat