8.6.2016

Maistiainen: pieniin päin Škoda Octavia

Skoda Octavia 1.0 TSI

Kolme sylinteriä ja litrainen moottori. Yhdistelmä kuulostaa pikkuautolta, mutta on keskikokoisen Škoda Octavia 1.0:n uusi voimanlähde.

Suomalaisten ikisuosikin Škoda Octavia:n ennätyspieni 1.0 TSI-uutuusmoottori korvaa aiemman 1.2-litraisen moottorin. Ja vaikka moottori on aiempaa pihimpi ja pienempi, on siitä puristettu ulos hieman enemmän tehoa kuin edeltäjästään.

Skoda Octavia 1.0 TSI

Litraisessa moottorissa on potkua 115 hevosvoimaa (85 kW) ja vääntöä arkiajoon riittävät 200 newtonmetriä mukavan laajalla kierrosalueella 2 000-3 500 r/min. Vääntö on kasvanut sitten 1,2-litraisen moottorin peräti 25 newtonmetriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riittävät kyvyt

Škoda Octavia ei toki ole tämän moottorin voimin mikään raketti muttei nuhapumppukaan.

Skoda Octavia 1.0 TSI

Koeajossa Prahassa, automerkin syntysijoilla, käy ilmi, ettei tulokkaalla jää muun liikennevirran jalkoihin. Kiihtyvyysarvo nollasta sataan kilometriin tunnissa (9,9 sekuntia) kertoo paljon, mutta vaatimattomasta kiihtyvyydestä huolimatta on turha arastella ohituksia moottoritienopeuksissa. Ohitukset hoituvat järkevän kaasun annostelun ja ennakoinnin avulla ongelmitta.

Ennakkoluuloja hälventää tieto, että ohituskiihtyvyys 60-100 km/h vie vain 13,9 sekuntia - parannusta entiseen on 1,1 sekuntia. Ja kiihdytys välillä 80-120 km/h kestää 14,1 sekuntia, jossa on kohennusta aiempaan peräti 2,7 sekuntia.

Menoa reipastaa turboahdin, joka on monelle autoilijalle se jokin, josta ei tingitä.

Skoda Octavia 1.0 TSI

Mukavan pihi

Kolmisylinteriselle ominaiseen ääntelyyn tottuu nopeasti. Hieman karkeita käyntiääniä saa tosissaan kuulostella. Taustasoundi on taltutettu sivistyneeksi, moottorin äänet kuuluvat oikeastaan vasta kiihdytyksissä 4 000 kierroksen tietämillä.

Hiilidioksidipäästöt ovat erittäin maltilliset 104-108 grammaa kilometrillä, malliversiosta riippuen.

Kulutus on mukavasti kurissa, sillä esimerkiksi DSG-kaksoiskytkinautomaattisenakin versiona Škoda Octavian luvattu keskikulutus on vain 4,5-4,7 litraa sadalla kilometrillä.

Skoda Octavia 1.0 TSI

Nouseeko suosituksi?

Škoda Octavian myydyin bensaversio on ollut 1,4-litrainen TSI, mutta heti sen vanavedessä on tullut 1,2-litrainen malli.

Jää nähtäväksi kykeneekö uutuusmoottori nousemaan peräti suosituimmaksi bensiiniä nieleväksi vaihtoehdoksi. Eväät menestykselle ovat ilmeiset, ja ennakkoluuloisille kerrottakoon, että kokeiltu moottori on paperille painettuja suoritusarvojaan vaivattomampi tapaus

Skoda Octavia 1.0 TSI

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukautuva alusta

Uuden pihin moottoriversion esittelyn yhteydessä paljastettiin myös, että Škoda Octaviaan saa mallivuoden 2017 tullen mukautuvan alustan säädön (DCC) kaikkiin niihin versioihin, joiden moottoriteho vähintään 150 hevosvoimaa. Näitä moottoreita on tarjolla kaikkiaan kuusi: neljä bensiiniä, kaksi dieseliä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Luetuimmat