17.1.2018

Matkailuvuosi 2018 käyntiin – Matkamessuilta lääkettä matkakuumeeseen

Matka_Kuollutmeri_Jordania

Matkamessuilla esittäytyy lähes 900 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä 83:sta eri maasta.

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 17.–21.1.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuman kaksi ensimmäistä päivää on varattu matkailualan ammattilaisille, mutta perjantaina ovet avautuvat kaikille kiinnostuneille.

Matkakohteita ja -tarjontaa löytyy sekä kokeneille kotimaanmatkailijoille että eksoottisempia elämyksiä haikaileville.

Suomalaisten lomasuunnitelmia mittaavan Lomamatkaennusteen mukaan suomalaiset ovat innokkaita matkailijoita myös vuonna 2018.

Lähes puolet suomalaisista suunnittelee matkustavansa ulkomaille kaupunkilomalle vuoden 2018 aikana.

Niin ikään puolet suomalaisista aikoo lomailla kotimaassa tänä vuonna. Kotimaan lomaa suunnittelevista lähes puolet aikoo matkailla sukulaisten tai tuttavien luokse. Automatkoja suunnittelee tekevänsä 42 % vastaajista, mikä on 7 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuonna, selviää Matkamessujen Lomamatkaennusteesta.

Kotimaan kaupunkilomaa suunnittelee 35 % suomalaisista. Kotimaan kaupunkilomien suosio on kasvanut tasaisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, selviää Matkamessujen Lomamatkaennusteesta.

Helsinki mereltä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

6,1 miljoonaa matkaa

Matkailu kiinnostaa suomalaisia, sillä Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät viime vuonna peräti 6,1 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajan ulkomaanmatkaa.

Suomalaiset matkustavat innokkaasti Eurooppaan. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2017 suomalaisten matkustus Keski- ja Etelä-Eurooppaan lisääntyi edellisestä vuodesta.

Vuonna 2017 suomalaisten Etelä-Eurooppaan ja Välimerelle suuntautuvat matkat lisääntyivät ja erityisesti Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan tehtiin matkoja 20 % enemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna.

Baltian maista ykkönen suomalaisittain on kestohitti Viro, mutta myös muut lähinaapurit vetävät suomalaismatkailijoita puoleensa.

Omatoimimatkailubuumi vaikuttaa laantuvan vähitellen, sillä matkanjärjestäjien laskelmien mukaan valmismatkojen myynti oli vuonna 2017 muutaman vuoden takapakin jälkeen jälleen kasvussa.

Valmismatkoilla suunnataan erityisesti Espanjaan ja Kreikkaan. Kanariansaarten vetovoima ei osoita hiipumisen merkkejä. Kärkikaksikon vanavedessä suomalaissuosiota kasvattavat myös Kroatia ja Portugali.

Lomamatkan varaamisessa suomalaiset luottavat matkapalveluyritysten ja matkatoimistojen palveluihin. 59 % varaa matkansa lento-, laiva-, juna- ja bussiyhtiöiden sivujen kautta ja lähes 40 % käyttää matkatoimistojen sivuja varaamiseen. Tiedot perustuvat Matkamessujen Lomamatkaennusteeseen.

Majoitus varataan suoraan hotellien sivujen kautta tai hotellien vertailusivujen kautta. Neljännes vastaajista ilmoittaa varaavansa myös majoituksen matkatoimistojen kautta. Matkatoimistojen palveluiden käyttö on jonkin verran kasvanut kahden viime vuoden aikana.

Matkailututkimuksen mukaan arjesta irrottautuminen, rentoutuminen ja halu nähdä maailmaa saavat suomalaiset matkustamaan. Valinnoissa korostuu nyt myös vastuullisuus. Se näkyy muun muassa lomakohteessa paikallisten palveluiden suosimisessa.

Suomalaisilla hinkua kaukokohteisiin

Suomen Matkatoimistoalan liiton SMALin tilastojen mukaan matkatarjonta ja suomalaisten kiinnostus Lähi-Itää ja Afrikkaa, erityisesti Pohjois-Afrikkaa kohtaan kasvaa. Valmismatkojen suuressa potissa alueen epävakaiden aikojen aiheuttama notkahdus ei toistaiseksi ole oiennut entiselleen.

Aasian maista suomalaisille rakkain ja suosituin kohde on edelleen Thaimaa, jonne tulevalla talvikaudella tehdään SMALin mukaan 48 000 valmismatkaa.

Matkamessuilla Afrikka näyttäytyy ennen kaikkea eksoottisina Saharan eteläpuolisen Afrikan kohteina. Tänä vuonna esittäytyvät ensimmäistä kertaa Ghana ja Ruanda sekä Arabiemiraateista Ras al Khaimahin alue, jonka kerrotaan sopivan myös lapsiperheille.

Kotimaata ei ole unohdettu

Suomalaiset matkakohteet merenrannalta jylhiin metsämaisemiin ovat messuilla esillä suomalaiselle ja erityisesti tapahtuman ulkomaisille vieraille. Suomi on matkakohteena hyvässä nosteessa myös kansainvälisesti.

Kotimaan kohteiden The Best of Finland -alueella suurimpana esittäytyy Lappi, mutta muualtakin Suomesta mukana on lukuisia matkanjärjestäjiä ja kohteita.

Saariselkä Kakslauttanen

Kotimaisista matkailuelämyksistä eturiviin on ennakkotietojen mukaan nostettu ulkoilmakohteita koko maan mitalla aina Lapin tuntureilta eteläisimmille merenrannoille, eikä ainutlaatuisia järviseutujakaan ole unohdettu.

Nosteessa ovat myös kotimaiset villieläinsafarit, mutta uutta on luvassa myös urbaanimmasta matkailusta kiinnostuneille.

Automatkailijan kannalta parhaat vinkit löytyvät Autoliiton osastolta. Liikkeelle lähdetään messutarjonnan perusteella myös meloen, pyöräillen ja varsinkin sisävesillä myös risteillen.

Lähde: Messukeskus Kuvitus: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matka 2018 -tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa

Perjantai 19.1.2018 klo 10–20
Lauantai  20.1.2018 klo 10–18
Sunnuntai 21.1.2018 klo 10–18

Matkamessujen ohjelma, tiedot pääsylippujen hinnoista ja näytteilleasettajista on koottu tapahtuman verkkosivuille.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat