28.3.2024

Matkavinkki Berliini: Fotografiska ei petä valokuvien ystävää

Graffitien kuorruttama rakennus Berliinin Mitten ytimessä on valokuvista kiinnostuneiden oiva vaelluskohde.

Kun on nähnyt yhden, on nähnyt ne kaikki. Sanonta ei kuitenkaan pidä kutiansa ainakaan Fotografiska-valokuvakeskusten suhteen – siitä pitävät erilaiset fyysiset puitteet ja vaihtuvat näyttelyt huolen.

Kansainvälisen valokuvataiteen Fotografiskoja on jo viisi ja ne sijaitsevat Berliinin lisäksi Tukholmassa, Tallinnassa, New Yorkissa ja Shanghaissa. Tallinnan Fotografiska piipahti viime vuoden kesällä Suomessakin, sillä Helsingin Stockmannilla oli esillä tekoälyinstallaatio. Saa nähdä, rantautuuko Fotografiska-museo joskus pysyvästikin Suomeen?

Syyskuussa 2023 Berliinissä avautunut Fotografiska-museo tarkoittaa 5 500 neliömetriä tilaa valokuvataiteelle. Mitten kaupunginosassa Oranienburger-kadulla sijaitseva museo on ainakin oman lauantaisen käyntikerran havaintojen mukaan suosittu, joskin tarkkoja kävijämääriä ei ole käytössä. Museo ei kerro kävijälukuja, koska ei ole ehtinyt toimia vielä täyttä vuotta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Happamia terveisiä

Museo on majoittunut kiinnostavaan rakennukseen, joka on nähnyt elämää. Museo kuuluussa Tacheles-rakennukseen on nostattanut berliiniläisissä taiteilijapiireissä happamiakin mielipiteitä.

Portaikon seiniä värittävät graffitit ovat rakennuksen aiemmilta vaiheilta, jolloin näissä tiloissa vaikuttivat anarkistiset taiteilijat. Valtaajat häädettiin rakennuksesta vuonna 2012. Ja nyt rakennuksen on vallannut taide, mutta kaupallisessa museossa, muistuttavat kriitikot.

Värikästä ilottelua

Niin tai näin, portaikko ja käytävät ovat graffitein kuorruttamina aikakerrostumina vaikuttavia.

Vaikuttavia ovat myös esillä ripustetut kiiltokuvamaiset ja ajan pinnallistakin rientoa kommentoivat Miles Aldridgen valokuvateokset, joita on kaikkiaan noin 80 vuosilta 1999–2020.

Brittikuvaajan tausta muotikuvaajana tulee asetelmallisista kuvista läpi, eikä tämä ole kritiikkiä.

Ahkera ja nimekäs valokuvataiteilija on työskennellyt hengästyttävälle listalle alansa merkkijulkaisuja, joita ovat esimerkiksi Vogue Nippon, The New York Times Magazine, GQ, The New Yorker, The Face, Paradis ja Harper's Bazaar.

Muotitalojen puolelta mainittakoon Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent ja Paul Smith.

Senegalilaisia mielenmaisemia

Toinen osa näyttelyä vie senegalilaisiin mielenmaisemiin nykytaiteilija Omar Victor Diopin töiden kautta.

Kookkaissa ja näyttäviin teoksissa tarjolle tulee afrikkalainen nykyisyys ja tyylikkyys, myös vanhojen valokuvien toisintoina.

Historia ja sen tapahtumat tuodaan usein esiin myös omakuvien kautta. Diopin työt jakaantuvat kolmeen kokonaisuuteen, jotka ovat Diaspora (2014), Liberty (2017) ja Allegoria (2021).

Diopin taiten ja pikkupiirteisesti lavastetut valokuvat pakottavat kävijän pysähtymään – ja myllertävät ajatuksissa museokäynnin jälkeenkin. Se kertoo kuvien vaikuttavuudesta.

Sijaintinsa puolesta perille pääsee mainiosti julkisilla.

Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 14–16 euroa vierailupäivästä riippuen. Alle 25-vuotialta pääsymaksu on 8 euroa, alle 12-vuotialle vapaa pääsyy. Museolla on myymälä, kahvila, baari ja Verōnika-ruokaravintola.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähde: Fotografiska Berlin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat