12.7.2025

Moottoripyöräkortti taskuun – näin tutkinto etenee

Kuva Sini Ylivakeri

Moottoripyöräkortin suorittaminen on monivaiheinen prosessi, joka sisältää yleensä teoriaopintoja, ajoharjoittelua sekä teoria- ja ajokokeen suorittamisen.

Moottoripyöräily kiinnostaa monia useista syistä – se tarjoaa kokemuksia, joita harva muu kulkumuoto pystyy tuottamaan. Ennen kuin pääsee nauttimaan kesäpäivistä tien päällä kahdella pyörällä, on kuitenkin hankittava moottoripyörän ajo-oikeus. Eri kokoisten moottoripyörien ajamista varten on kolme ajokorttiluokkaa: A1, A2 ja A.

Moottoripyöräkortin hankkimisessa on kaksi pääasiallista tapaa: kortin asteittainen korottaminen pienemmästä luokasta isompaan tai suoraan ”ison A:n” eli A-luokan ajokortin suorittaminen. Molemmissa on omat etunsa ja vaatimuksensa, ja valinta riippuu muun muassa iästä, ajokokemuksesta ja omista tavoitteista.

Opetusluvalla on myös mahdollista suorittaa moottoripyöräkortti, jolloin ajoharjoittelu tapahtuu valvotusti esimerkiksi huoltajan tai muun kokeneen motoristin ohjauksessa. Opetuslupa haetaan Traficomilta, ja sen myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että opettajalla on ollut ajokortti vaadittavassa ajokorttiluokassa vähintään viiden vuoden ajan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moottoripyörien luokittelu

Kevytmoottoripyöräkortin eli A1-luokan ajo-oikeuden saa suorittaa, kun täyttää 16 vuotta. Kortilla saa ajaa pienitehoisia moottoripyöriä, joiden moottorin sylinteritilavuus on korkeintaan 125 cm³, teho enintään 11 kW, ja moottorin teho suhteessa pyörän painoon ei ylitä 0,1 kW/kg.

A2-luokka kattaa keskitehoiset moottoripyörät, joiden teho on enintään 35 kW ja tehon ja painon suhde korkeintaan 0,2 kW/kg. Tehokkaamman pyörän voi myös kuristaa A2-luokan rajoihin, kunhan se ei alkujaan ole ollut teholtaan yli kaksi kertaa sallitun tehorajan. A2-kortin voi suorittaa aikaisintaan 18-vuotiaana.

Edellisiä luokkia suuritehoisemmat moottoripyörät kuuluvat A3-luokkaan, ja niiden ajamiseen tarvitaan A-luokan ajo-oikeus. A-kortin ikäraja on 24 vuotta, mutta sen voi hankkia jo 20-vuotiaana korottamalla, jos on ajanut A2-luokan kortilla vähintään kaksi vuotta.

Ajokorttiluvan hakeminen

Moottoripyöräkortin suorittaminen edellyttää voimassa olevaa ajokorttilupaa. Lupaa tarvitaan ennen teoriakokeeseen osallistumista, joten se kannattaa hakea heti kurssille ilmoittautumisen jälkeen. Ajo-opetuksen voi kuitenkin aloittaa jo ennen luvan saamista.

Luvan voi hakea sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Traficomin kautta tai varaamalla ajan Ajovarman palvelupisteelle. Jos sinulla ei ole vielä ajokorttia, hae ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttia varten. Jos sinulla on jo esimerkiksi B-kortti, hae ajokorttilupaa ajokortin korottamiseen.

Hakemuksessa vakuutat, ettei sinulla ole terveydellistä tai muuta estettä ajokortin saamiseen. Hyväksytty lupa on voimassa kolme vuotta.

Varmista ennen ajokorttiluvan hakemista, että hallitset sen teholuokan moottoripyörän, jota varten korttia haet. Jos pyörä on liian suuri, etkä pysty käsittelemään sitä ajokokeessa, joudut hakemaan uuden – maksullisen – luvan pienempään luokkaan.

Ajo- ja teoriaopetus

Kaikille, joilla ei ole aiempaa ajokorttia, kuuluu ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), joka koostuu neljästä teoriatunnista. EAS-koulutus voidaan suorittaa esimerkiksi autokoulussa tai muun hyväksytyn kouluttajan järjestämänä verkkokurssina, mutta ei opetusluvalla. Jos hakijalla on jo esimerkiksi henkilöauton tai mopon ajokortti, EAS-koulutusta ei tarvitse suorittaa uudelleen.

Moottoripyöräkortin suorittajalle ainoa pakollinen teoriaopetus on EAS- koulutus, mutta autokoulut tarjoavat usein lisäopetusta teoriakoetta varten.

Ajo-opetusta on lakimääräisesti saatava vähintään viisi tuntia, mutta todellinen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Ajotunnit suoritetaan yleensä autokoulun moottoripyörällä, opettajan valvonnassa. Opetuskausi käynnistyy sääolosuhteiden salliessa, joten opetusta ei tyypillisesti järjestetä talvikuukausina.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teoriakoe

Moottoripyöräkortin teoriakoe on pakollinen osa kuljettajantutkintoa. Kokeen tavoitteena on varmistaa, että hallitset moottoripyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt, turvallisuusperiaatteet ja kuljettajan vastuut ennen ajokokeen suorittamista.

Teoriakoe koostuu kahdesta osiosta: monivalintakysymyksistä ja kuvallisista liikennetilannekysymyksistä. Monivalintatehtävissä mitataan liikennesääntöjen ja -merkkien tuntemusta, kun taas tilannekuvissa täytyy arvioida, miten kuuluisi toimia liikenteessä. Kokeen läpäisy vaatii tietyn määrän oikeita vastauksia molemmista osioista.

Koe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä sähköisesti ja se kestää noin 30 minuuttia. Kokeeseen voit osallistua aikaisintaan kuukautta ennen ajokorttiluokan ikärajan täyttymistä, ja mukaan tarvitset virallisen kuvallisen henkilötodistuksen. Voit tarvita myös muita asiakirjoja, kuten huoltajan suostumuksen alle 18-vuotiailta kevytmoottoripyöräkorttia suorittaessa tai todistuksen EAS- koulutuksesta, jos sinulla ei ole vielä ajokorttia.

Käsittely- ja ajokoe

Kun teoriakoe on suoritettu hyväksytysti ja vaaditut ajotunnit ovat kasassa, pääsee käsittely- ja ajokokeeseen. Käsittelykokeessa arvioidaan moottoripyörän hallintaa viidessä tehtävässä: hidasajo, esteen väistö, kaarreajo, jarrutus ja välitön liikkeelle lähtö sekä hallittu hätäjarrutus. Jokaista tehtävä voi yrittää kahdesti, ja tietyissä tapauksissa sallitaan kolmas yritys.

Liikenteessä toteutettava ajokoe seuraa yleensä heti käsittelykokeen jälkeen, mutta se voidaan suorittaa myös erikseen. Siinä mitataan kuljettajan valmiutta ajaa turvallisesti ja vastuullisesti itsenäisesti. Ajokokeeseen pääsee aikaisintaan, kun täyttää kyseisen ajokorttiluokan vaaditun iän.

Kokeisiin osallistuminen vaatii asianmukaiset moottoripyörävarusteet, jotka ovat hyväksytty tieliikennekäyttöön. Näihin kuuluvat kypärä, ajotakki kyynär- ja olkasuojilla, ajohousut polvisuojilla, ajohansikkaat suojilla sekä ajokengät. Ilman näitä varusteita kokeeseen ei voi osallistua. Lisäksi mukaan tarvitaan virallinen henkilötodistus sekä kuljettajaopetuksen todistava E100-lomake.

Moottoripyöräkortin korottaminen

Jos sinulla on jo A1- tai A2-ajokortti, voit korottaa moottoripyöräkorttia ylempään luokkaan edellä läpikäydyn kuljettajantutkinnon lisäksi kahdella eri tavalla: kuljettajaopetuksella tai käsittely- ja ajokokeella. Molemmissa tapauksissa korottaminen vaatii ajokorttiluvan, jota ei voi hakea sähköisesti.

Kuljettajaopetuksella tapahtuva korottaminen edellyttää, että nykyinen kortti on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta ja ikävaatimus täyttyy. Opetus tapahtuu autokoulussa ja sisältää kaksi teoriatuntia sekä viisi ajotuntia. Opetusta ei voi saada opetusluvalla.

Toinen tapa korottaa ajokorttia on suorittaa käsittely- ja ajokoe ilman kuljettajaopetusta. Tämä vaihtoehto on mahdollinen samoilla ikä- ja aikarajoilla kuin kuljettajaopetuksella tehtävä korotus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajokortin saaminen

Kun käsittely- ja ajokoe on hyväksytysti suoritettu, saat tutkintotodistuksen, joka toimii väliaikaisena ajokorttina kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Varsinainen ajokortti toimitetaan postitse noin kahden viikon kuluessa, ja se on voimassa 15 vuotta.

Ajokortti ei kuitenkaan tee kenestäkään valmista motoristia – todellinen ajotaito alkaa kehittyä vasta itsenäisen ajamisen myötä. Kokemus liikenteessä kasvattaa varmuutta, parantaa havainnointia ja kykyä reagoida yllättäviin tilanteisiin.

Moottoripyörän käsittely, kuten jarrutustekniikka ja kaarreajo ovat taitoja, joita jopa monet kokeneet motoristit harjoittelevat säännöllisesti. Siksi ajokortin saamisen jälkeen kannattaa jatkaa harjoittelua ja harkita lisäkoulutusta, jota tarjoaa esimerkiksi autokoulut ja moottoripyöräyhdistykset.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat