16.5.2016

Motivalta opas kiinteistöjen latauspisteiden toteuttamiseen

Motivan oppaassa opastetaan kiinteistöjen ja taloyhtiöiden päättäjiä latauspistokkeen suunnittelussa, toteutuksessa ja aiheeseen liittyvässä päätöksenteossa.

Valtion asiantuntijayritys Motiva on julkaissut oppaan, jossa neuvotaan kiinteistöjen yhteyteen asennettavien sähköautojen latauspistokkeiden toteuttaminen. Oppaan tarkoitus on tuoda ripeyttä latauspistokkeiden yleistymistä. Sähköautojen yleistymisen myötä myös niiden lataamiseen kannattaa varautua ajoissa.

– Suomessa pohditaan parhaillaan tavoitteita ja toimenpiteitä sähköautojen käytön edistämiseksi vuosina 2020 ja 2030. Jos käyttöön saadaan jokin uusi, sähköautoja suosiva ohjauskeino, sähköautot voivat ilmestyä myös taloyhtiöiden pihoihin hyvinkin nopeasti, sanoo liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

– Taloyhtiöt, alueelliset pysäköinnin järjestäjät ja muut tahot voivat nyt hyvin ottaa kopin tästä asiasta ja lähteä toteuttamaan latauspisteitä tarpeiden mukaan oma-aloitteisesti. Ei tarvitse odotella mahdollisia asiaa koskevia erityissäännöksiä. Tilanteet ovat hyvin erilaisia ja siksi tarvitaan räätälöityjä kuhunkin tapaukseen parhaiten soveltuvia ratkaisuja, toteaa puolestaan yliarkkitehti Timo Saarinen ympäristöministeriöstä.

Motivan oppaan painopisteenä ovat jo valmistuneet kiinteistöt, mutta myös uusien kiinteistöjen suunnittelussa kannattaa huomioida sähköautojen tarpeet. Opas tarjoaa perustietoa niin ladattavista autoista kuin erilaisista latauspisteistä. Myös latauspisteiden suunnittelun, toteuttamisen ja päätöksenteon erilaiset tavat käsitellään oppaassa.

– Latauspaikan tai -paikkojen rakentaminen edellyttää kiinteistön omistajan päätöstä. Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään, muistuttaa neuvontalakimies Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta, joka oli mukana tuottamassa oppaan asiasisältöä.

Taloyhtiön sähkösuunnittelussa kannattaakin kääntyä asiantuntijan puoleen, sillä kiinteistöjen sähkötekniikka on iältään ja kapasiteetiltaan vaihtelevaa. Asiantuntijan kartoituksessa selviää sähköverkon tila, mahdolliset muutostarpeet ja sähköliittymän riittävyys.

Oppaan toteuttamiseen ovat osallistuneet ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Motiva. Oppaan löydät suoraan täältä tai vaihtoehtoisesti Motivan sivujen kautta.

Lähde: Motiva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat