15.1.2018

Myös radiopuhelimet hands free -pakon alle?

radiopuhelin

Tulossa oleva uusi tieliikennelaki laajentaa viestintävälineiden käsitettä ajoneuvokäytössä. Esimerkiksi radiopuhelinta ei enää saisi pitää ajon aikana kädessä.

Kaikenlaisten viestintävälineiden käyttöä ajoneuvoissa kohdellaan pian samalla kaavalla, mikäli hallituksen esitys uudeksi tieliikennelaiksi hyväksytään eduskunnassa. Kännykoiden ohella muun muassa radiopuhelimen käyttö vaatisi hands free -laitteen.

Lakiehdotuksessa, jonka hallitus antoi eduskuntakäsittelyyn viime marraskuussa, täsmennetään viestintävälineen käsitettä aiempaa laajemmalla skaalalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nykyinen hands free -laki koskee vain matkapuhelimia

Kun nykyinen laki hands free -laitteen käytöstä säädettiin 2000-luvun alussa, se koski vain matkapuhelimia. Sittemmin erilaisten älypuhelimien ja tablettien käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti, ja lakitekstin mukaista ”matkapuhelinta” käyttävät enää harvat.

Sitä paitsi rinnalla ovat koko ajan olleet myös perinteiset radiopuhelimet. Nyt nämä kaikki halutaan saman katon alle, mikä yhdenmukaistaisi käyttöä, ja sillä olisi positiivinen vaikutus myös liikenneturvallisuuteen.

– Nyt puhutaan viestintävälineestä, mikä kattaisi kaikki pädit, telepäätelaitteet ja radiopuhelimet, lakiehdotuksen valmistelijana toiminut liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat