6.7.2016

Nollasta sataan alle 0,5 sekunnissa – Nitro Nationals viikonloppuna!

Pietilä

Anita Mäkelän Top Fuel -auto on Euroopan nopein: 0-100 km/h taittuu alle 0,5 sekunnissa ja loppunopeutta on parhaimmillaan yli 500 km/h. Mäkelä kilpailee Alastaron moottoriradalla ajettavissa Nitro Nationals -kiihdytyskisoissa 7.-10.7.2016.

Drag racingin EM-sarjan Suomen osakilpailu ajetaan 7.-10.7.2016 Alastaron moottoriradalla Varsinais-Suomessa. Suomi on lajin suurmaa, sillä sekä nopeimmissa auto- että moottoripyöräluokissa ennakkosuosikit tulevat Suomesta.

Nitro Nationals
Aina hymyileväinen Anita Mäkelä lähtee Nitro Nationalsiin hyvistä asetelmista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Anita Mäkelä on Euroopan nopein

Vuodesta 1987 alkaen drag racingissa kilpaillut Anita Mäkelä ajaa 10 000-hevosvoimaisella Top Fuel -dragsterillaan Euroopan mestaruudesta. Hänen nimissään on Euroopan nopein aika 3,87 sekuntia sekä loppunopeusennätys 504 km/h. Loppunopeus tuntuu vieläkin uskomattomammalta, kun huomioidaan että muista luokista poiketen Top Fuelit ajavat turvallisuussyistä vain 1000 jalan eli noin 300 metrin matkan. Muissa luokissa kilpailumatkana on varttimaili eli 402,33 metriä.
– Ei riitä että on nopein auto, sen lisäksi pitää myös onnistua kisoissa. Viime vuonna sijoituimme EM-sarjassa kakkoseksi, muistuttaa Mäkelä.
Yhdeksästä Top Fuel -luokkaan ilmoittautuneesta kilpailijasta peräti neljä tulee Suomesta. Mukana myös Janne Ahonen, joka avaa kautensa Alastarossa.

Helsingin Malmin lentokentällä järjestetyssä Nitro Nationals -lehdistötilaisuudessa Anita Mäkelä esitteli kalustoaan ja antoi myös pienen näytteen renkaanpoltosta kiitoradalla.
– Burnis tehdään aivan kevyellä pintakaasulla, naureskeli aina hyväntuulinen Anita Mäkelä.

Nitro Nationals
Anita Mäkelän Top Fuel -dragster on Euroopan nopein.

Samu Kemppaisella 1000-hevosvoimainen moottoripyörä

Moottoripyöräluokkien suurin suomalaismielenkiinto kohdistuu Super Twin Top Fuel -ryhmään, jonka 13 osallistujasta kuusi tulee Suomesta. Nitrometaania polttoaineena käyttävien pyörien huipputeho on 1000 hevosvoiman luokkaa. Suomen Samu Kemppainen on voittanut kaikki kilpailut, joihin on osallistunut kausilla 2015 ja 2016. Kemppainen tavoittelee sekä Euroopan että Pohjoismaiden mestaruuksia. Tällä hetkellä hän johtaa pisteissä kumpaakin sarjaa.

Nitro Nationals
Samu Kemppainen

Ari Pietilän Top Methanol Funny Car – 3500 hevosvoimaa

Ari Pietilä
Ari Pietilän Top Methanol Funny Car ei jättänyt epäilyksiä.

Lehdistötilaisuudessa oli paikalla myös Ari Pietilä, joka kilpailee Top Methanol Funny Car -luokassa. Pietilä kertoi autosta löytyvän noin 3500 hevosvoimaa. Kun Pietilä käynnisti auton ja antoi sille kierroksia, niin kukaan ei äänen kuultuaan epäillyt lukemia.

Samassa tiimissä ajaa myös F1-ympyröissä lähes 30 vuotta viihtynyt Ossi Oikarinen. Hän kertoi kiihdytysautoilun olevan pelkkä harrastus, jossa tärkeänä tekijänä on myös lajin sosiaalisuus ja hyvä yhteishenki varikoilla.
– Tässä mun autossa on vain 700 hevosvoimaa eli tämä on meidän tiimin ”junnudragster”, naureskeli Oikarinen.
Oikarinen vertaili kiihdytysautoa ja F1-autoa sanomalla, että molemmat ovat varsin monimutkaisia laitteita. Erona on lähinnä se, että drag racing ei (vielä) ole autotehtaiden tukemaa kuten F1, ja myös tiimit kiihdytyspuolella ovat pienempiä.

Ossi Oikarinen
Ossi Oikarinen ja "junnudragster" haastattelussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puheenjohtaja näyttää esimerkkiä

Kiihdytyskilpailu-toimintaa harrastavien yhdistysten keskusjärjestön - Finnish Hot Rod Association (FHRA) – puheenjohtaja Lasse Koskinen näyttää perheineen esimerkkiä, miten drag racing voi olla myös koko perheen harrastus.
– Itse aloitin kilpailemaan vuonna 2000 ja nyt myös kolme lastani kilpailevat eri luokissa. Ja vaimo ajaa tiimin rekkaa, hauskuutti puheenjohtaja Koskinen paikalla ollutta yleisöä.

Nitro Nationals

Drag racingin sloganeina ovat tunnetuiksi tulleet mm. ”maailman nopein urheilulaji” ja ”parasta paikan päällä”. Viikonlopulla on Alastaron moottoriradalla mahdollisuus nähdä kaikki edellä mainitut kuljettajat sekä yhteensä 262 tapahtumaan ilmoittautunutta kilpailijaa.

https://youtu.be/HSGEAZz1qMs

Teksti, kuvat ja video: Janne Huhtala

Luetuimmat