13.3.2021

Norwegian ei ota Boeing 737 MAX:ia uudelleen käyttöönsä

Norwegian ei ota Boeing 737 MAX:ia uudelleen käyttöönsä

Kovia kokenut Boeing 737 MAX tekee paluuta taivaalle, mutta ilman Norwegian Airia. Yhtiö palaa siis vuosien takaiseen yhden konetyypin politiikkaansa.

Norwegian oli yhdeksän vuotta sitten Euroopan ensimmäinen MAX-tilaaja. Kovin paljon onkin ehtinyt tapahtua sen jälkeen. Näitä tapahtumia käsittelimme artikkelissamme 6.2. Tuolloin oli jo selvää, että yhtiö leikkaa laivastostaan kaksi kolmasosaa, peruu laajamittaiset konetilauksensa, ja luopuu kaukoreiteistään. Spekuloimme, jatkaisiko Norwegian sille jo luovutettujen 737 MAX:ien – 18 kappaletta - käyttöä, ja nyt on selvää, että vastaus on negatiivinen. Tämä ei suinkaan johdu epäluottamuksesta konetyyppiä kohtaan, vaan sopeuttamistoimista.

Tästä eteenpäin yhtiö jatkaa yhden tyypin, Boeing 737-800:n, kanssa. Konetyyppi on muutenkin jo vuosikymmenen ajan muodostanut Norwegianin kapearunkolaivaston pohjan. Se on 737-8 MAX:in suora edeltäjä, ja toistaiseksi lukumäärällisesti maailman suosituin kaupallinen matkustajalentokone. 737-800 kuuluu niin sanottuun Next Generation -sarjaan, joka esiteltiin 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tyyppi on edelleen moderni, muttei aivan viimeisintä huutoa. Juuri sitä vartenhan MAX alun perin luotiinkin.

Norwegianin eri tytäryhtiöille luovutetut MAX:it seisovat tällä hetkellä useiden NG-yksilöiden tavoin varastossa monilla eri Euroopan kentillä. Leasing-yhtiöiden omistamat koneet on suhteellisen helppo palauttaa niille takaisin, mutta tilauksessa olleiden 82 koneen kohdalla tilanne on toinen. Boeing ei ymmärrettävistä syistä ole tyytyväinen näin ison konekaupan menettämiseen tänä hyvin vaikeana aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaiheittain taivaalle

Boeing 737 MAX:in lähes kaksivuotinen lentokielto päättyi, kun kärkipäässä Yhdysvaltain FAA, Brasilian ANAC sekä Euroopan EASA palauttivat sen tyyppihyväksynnän muutama kuukausi sitten. Maadoituspiina päättyi virallisesti 9. joulukuuta. Tuolloin korjaussarjalla varustettu brasilialaisen halpalentoyhtiön GOL Linhas Aéreasin MAX 8 nousi historiallisesti ilmaan São Paulosta kyydissään matkustajia.

GOL:in jälkeen onnistuneen palautuksen tekivät muiden muassa yhdysvaltalaiset American, United sekä Southwest Airlines, jotka ovat ottaneet myös uusia yksilöitä vastaan. Kun esimerkiksi Flightradar24 -palvelun laittaa näyttämään pelkät MAX:it, näkyy niitä ylivoimaisesti eniten Amerikoissa. Euroopan puolella käynnissä on tässä vaiheessa lähinnä koelentoja.

Jossain vaiheessa 737 MAX nähdään jälleen myös Suomeen suuntautuvassa liikenteessä. Kunhan konetyyppi pääsee täälläkin päin maailmaa kunnolla siivilleen, saatetaan sen edustajia nähdä Helsinki-Vantaalla vaikkapa Flydubain, Icelandairin, TUI:n, Turkish Airlinesin tai Ukraine International Airlinesin väreissä.

Lähteet: SimpleFlying, Planespotters.net Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Luetuimmat