16.12.2020

Operaatio Lumihiutale auttaa myös poikkeusaikana joulunajan liikenteessä

Operaatio Lumihiutale

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale auttaa turvaamaan perillepääsyä tuttuun tapaan joulunajan liikenteessä 19.12.2020­-3.1.2021 koronapandemiasta huolimatta.

Vallitsevista ohjeistuksista ja rajoituksista johtuen yhä useampi viettänee joulun pienellä porukalla, ydinperheen kesken. Tämä näkyy varmasti aiempia vuosia vähäisempänä joululiikenteenä eri paikkakuntien välillä.

Joulunaikaan kuitenkin liittyy kaikenlaista muuta liikkumistarvetta, kuten kauppareissuja, haudoilla käyntejä ja lahjojen viemistä tuttavien postilaatikoihin ja ovien taakse. Tämän takia Autoliiton tiepalvelu on jälleen mukana turvaamassa joululiikenteen sujumista perinteisellä Operaatio Lumihiutaleella, jonka aikana Autoliiton tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita.

Operaatio Lumihiutale auttaa tänä vuonna tiellä liikkuvia jo 52. kerran. Aiemmista vuosista poiketen operaation käynnistävät seremonialliset yhteislähdöt jätetään kuitenkin pitämättä ihmisjoukkojen kokoontumisen välttämiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huolellisuutta ja varovaisuutta tarvitaan

Jotta joulunviettoon päästäisiin hyvällä mielellä, ilman ylimääräisiä murheita, kannattaa joululiikenteessä ja sinne lähdettäessä olla erityisen huolellinen. Auto on aina ennen liikkeellelähtöä puhdistettava lumesta ja jäästä sekä varmistettava, etteivät lasit ole sisältäkään huurussa. Tähän auttaa auton esilämmitys ja esimerkiksi lämpimän puhalluksen suuntaaminen tuulilasille. Auton lämmityslaitteen käyttöön kannattaa perehtyä käyttöohjekirjan avulla, jos ei sitä ole aiemmin tehnyt.

– Jos kuljettajan silmälasit ovat huurtuneet esimerkiksi kasvomaskin käytöstä kauppareissun aikana, on huolehdittava myös niiden huurteen poistamisesta ja uudelleen huurtumisen ehkäisemisestä ennen ajoon lähtöä, painottaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Joulun kauppareissut ovat monesti vaarallisia vähintäänkin pysäköintikolhujen osalta. Joulukiire, huuruiset tai huonosti puhdistetut lasit sekä pysäköintialueella peruuttelu korottavat riskiä. Siksi Autoliiton asiantuntija neuvoo välttämään peruuttamista – ainakin lähtötilanteessa.

– Nopeudet ruuhkaisilla pysäköintialueilla on syytä pitää hyvin alhaisina. Myös peruuttamista tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on peruuttaminen ruutuun huomattavasti parempi vaihtoehto kuin ruudusta pois peruuttaminen, muistuttaa Vesalainen.

Operaatio Lumihiutale auttaa puhelimella

Operaatio Lumihiutale päivystää Autoliiton yleisen tiepalvelun numerossa 0200 8080 (puhelun hinta on 1,93 €/min + mpm, jonotus on maksuton) tai veloituksetta Autoliiton mobiilisovelluksen kautta. Avustuskustannuksista kannattaa pyytää arvio palvelua tilattaessa joko vapaaehtoiselta tiepalvelumieheltä tai hinausyritykseltä, riippuen siitä, kummalle tapaus kulloinkin välitetään.

Mobiilisovelluksessa avuntarvitsijan paikkatiedot välittyvät suoraan Autoliitolle, jolloin apu osataan toimittaa suoraan oikeaan osoitteeseen, vaikka avuntarvitsija ei omaa sijaintiaan tietäisikään. Autoliiton sovellus on ladattavissa sekä AppStoresta Applen laitteille että Google Play-kaupasta Android-puhelimille.

Lähde: Autoliitto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat