14.5.2020

Päivän kuva: jollain välähti Kiuruvedellä – peltipoliisi tuhrittiin umpeen uretaanilla

Peltipoliisi uretaani

Liikenneturvallisuuskamerat, kansankielellä peltipoliisit, herättävät usein autoilijoissa voimakkaita tunteita. Kiuruvedellä joku sai nähtävästi tarpeekseen kameran välähtelystä ja peitti kameran uretaanivaahdolla, tiedätte kyllä kuka tämänkin lystin kustantaa.

Pohjois-Savossa Iisalmentiellä, noin viisi kilometriä Kiuruveden keskustasta sijaitseva liikenneturvallisuuskamera oli ilmeisesti mennyt niin sanotusti tunteisiin, sillä sen kamera-aukko oli pursotettu umpeen uretaanivaahdolla.

Tällaisella mahdollisesti hauskalta tuntuvalla kepposella saa toki kameran pois käytöstä vähintään muutaman päivän ajaksi, mutta ikävä kyllä tämänkin kepposen kustannukset otetaan valtion kassasta, jota täydennetään pääsääntöisesti verotuloin.

Kameratolpista Suomessa vastaa nykyisin Suomen valtion täysin omistama Intelligent Traffic Management Finland Oy. ITM Finlandin Jussi Nykäsen mukaan yksittäisten ilkivaltatapausten laitekoteloiden ja -pylväiden korjauskustannukset ovat useasta sadasta useaan tuhanteen euroon.

Töhryjen puhdistamisen kerrotaan olevan pääosin työaikakustannusta, mutta nekin nousevat yleensä satoihin euroihin.

Itse kameroista vastaa Suomessa poliisi. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan kameroita joudutaan uusimaan ilkivallan vuoksi noin yksi kappale kahdessa-kolmessa vuodessa, ja kamera kustantaa noin 25 000 euroa, joten halvasta lystistä ei ole kyse.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuva: Micaela Ratinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat