13.5.2025

Päivän kuva: kelluu aika hyvin

Kuva Benjamin Helander

Kelluu-yhtiön pienikokoiset ilmalaivat herättivät huomiota Tampereella kuvaamalla kaupunkia muun muassa liikennesuunnittelun hyväksi. Sunnuntaina yksi ilmalaiva kellui jopa Pyhäjärvessä.

Ilmalaivat ovat lentohärveleistä kuumailmapallojen jälkeen toiseksi vanhin keksintö. Niitä on 1800-luvulta lähtien käytetty jos jonkinlaisiin käyttötarkoituksiin, hyvään ja pahaan. Maailman ensimmäiset kaupalliset matkustajalennot lennettiin saksalaisen DELAG:in ilmalaivoilla 1910-luvulla, ja myös maailman suurin koskaan lentänyt ilma-alus, myöhemmästä tuhoutumisestaan erityisen tunnetuksi tullut Hindenburg, oli ilmalaiva.

Tästä saamme myös hiukan kokohaarukkaa ilmalaivoille: Hindenburg oli 245-metrinen, kun taas Tampereella nähdyillä hopeisilla ilmalaivoilla pituutta on vain 12 metriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkoitus kellua ilmassa

Ilmalaivan etu tässä tapauksessa esimerkiksi drooniin nähden on, että se ei tarvitse energiaa pysyäkseen ilmassa. Kun kuvattavana on Tampereen, Pohjoismaiden suurimman sisämaakaupungin kokoinen alue, on ehdottoman edullista, että ilmakuvat otetaan vetykäyttöisillä ilma-aluksilla, jotka käytännössä kelluvat ilmassa.

Tästä takuuvarmasti on peräisin myös Joensuusta kotoisin olevan, näitä ilmalaivoja operoivan Kelluu Oy:n nimi.

Tampereen seudun paikallismedian Aamulehden mukaan ilmalaivat kuvaavat kaupungin, ja kuvien perusteella kaupungista tehdään 3D-malli. Sitä hyödynnetään jatkossa esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun tarpeisiin. Ilmalaivojen reitti on kulkenut ennalta ohjelmoitua reittiä, ja lentokorkeus on ollut noin 100 metriä. Kuvausoperaatiota jopa siirrettiin viikolla aiemman tuulisen ja sateisen sään vuoksi.

Kuten useat mediat äitienpäiväsunnuntaina uutisoivat, yksi ilmalaiva päätyi jopa Pyhäjärveen. Onneksi kuitenkin ilma-alus kelluu sekä ilmassa että vedessä.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat