18.11.2017

Päivän kuva: Moi lahtelaista!

moottoripyörämuseo tiilet

Suomen Moottoripyörämuseon pihalta löytyi pala, tai oikeastaan tiili, lahtelaista oluthistoriaa.

Osakeyhtiö Mallasjuoma oli kauppias Henrik Matssonin poikiensa Ernst Mattsonin ja Maximillian Mattsonin kanssa 1912 perustama panimo. Mallasjuoma valmisti aluksi vain mietoja olutjuomia, mutta kieltolain tultua vuonna 1919, yritys otti valikoimiinsa myös virvoitusjuomat. Kun kieltolaki kumottiin 1932, valikoimaan tulivat myös vahvemmat olutjuomat.

Mallasjuoma rakennutti 1930-luvun lopulla Lahteen, Sammonkadun ja Nastolankadun kulmaan, viisikerroksisen tehtaan, joka oli tekniikaltaan yksi Euroopan nykyaikaisimmista. Mallasjuoman mainonnasta tuli lahtelaisuuden tunnusmerkki ja tutuksi tulivat sanonnat "Ei oo Lahden voittanutta!" ja myöhemmin "Moi lahtelaista!".

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mallas vaihtui moottoripyöriin

Mallasjuoma yhdistyi vuonna 1988 Hartwall-yhtymään ja tehdas purettiin. Tiilet päätyivät Suomen Moottoripyörämuseon laajennuksen rakennusalueelle. Suomen Moottoripyörämuseo jatkaa Mallasjuoman perinnettä lahtelaisuuden sanansaattajana: moottoripyörämuseo on TripAdvisorin mukaan Lahden suosituin matkakohde.

Museo teki juuri Suomen ennätyksen joukkorahoituksessa. Ennätys on osoitus lahtelaisen kulttuurin arvostuksesta: oli kyse sitten oluesta tai moottoripyöristä.

Teksti: Heidi Sipilä Kuva: Eila Parviainen

Luetuimmat