24.2.2025

Päivän kuva: Pescado del dia ja haikeat hajumuistot

Kuva Marko Jokela

Varhaisen aamun kalatori on aina kiinnostava käyntikohde – myös Valenciassa.

Valencian keskustori, Mercado Central, on lajissaan Euroopan suurimpia tuoretoreja. Vanhankaupungin ytimessä sijaitseva tori on aivan ehdoton käyntikohde, etenkin heti varhaisaamusta, jolloin kaikkien myyntikojujen tiskeillä on tarjolla kukkuroittain tuoretuotteita viljelijöiltä, kasvattajilta ja kalastajilta.

Kalatorilla vieraillessa tulee mieleen eräs ystäväni neuvo Espanjan reissuille ja ruokavalintoihin. Syö Madridissa liharuokia, rannikkokaupungeissa meren antimia.

Kala ja äyriäiset ovat kunniapaikalla ruokalistoilla niin Valenciassa kuin vaikka Cadizissa ja eritoten Sanlúcar de Barramedassa, jonka kalaravintolat jättivät ainakin minulle aikoinaan lähtemättömän makumuiston.

Kalatorille ei ole vaikea löytää: nenä ohjaa perille. Jonkun mielestä ilmassa leijuvat merensuolaiset aromit ovat luotaantyöntäviä, toisten mielestä tuoreet kalat ja äyriäiset herauttavat veden kielelle.

Mitähän sitä tänään kokkaisi? Mikä olisi päivän kala, pescado del dia?

Kala on parhaimmillaan tuoreena ja kalaruoka on rannikkokaupunki Valenciassa hyvä vaihtoehto. Pieni muistilista kalatorilla asioiville:

  • el salmon = lohi
  • el atún = tonnikala
  • la sardina = sardiini
  • el bacalao = turska
  • la trucha = taimen
  • los mariscos = äyriäiset
  • el calamar = mustekala
  • las gambas = katkaravut
  • la almeja = simpukka
  • los caracoles = etanat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat