16.1.2022

Päivän kuva: Suomen suurin sähköautojen latauskenttä sijaitsee Kuopiossa

latauskenttä

Kuopion Juustoportti näytti mallia kattavasta latauskentästä rakennuttamalla parkkipaikalleen 14 pikalaturin kokonaisuuden.

Markkinoille tulevissa uusissa sähköautoissa yli sadan kilowatin tehoinen pikalataus alkaa olemaan enemmän oletus kuin poikkeus. Vielä pari vuotta taaksepäin pitkät ajomatkat kannatti laskea suosiolla sen mukaan, miten hyvin auto sai energiaa 50 kilowatin tehoisesta asemasta. Enemmän virtaa ottavien autojen myötä myös tehokkaampia latausasemia pystytetään hurjaan tahtiin – eikä ainoastaan eteläiseen Suomeen, vaan kasvukeskuksiin ja pääväylien varrelle ympäri maan.

Yksi hyvä esimerkki löytyy viitostien varrelta Kuopion Matkuksesta. Kuopion Juustoportin liikenneasemalle rakentui loppuvuodesta 2021 Suomen suurin latauskenttä, joka koostuu kaikkiaan 14 pikalaturista ja neljästä Type 2 -asiointilaturista. Pikalatureista kahdeksan on Teslan SuperChargereita CCS-liittimellä, 5 Kempowerin CCS-latureita, ja mahtuupa mukaan yksi CHAdeMO-laturikin.

Tammikuisena myöhäisiltana latureilla ei ollut varsinaisesti ruuhkaa, Moottorin lisäksi paikalta löytyi yksi toinenkin lataaja. Tällainen usean latausaseman ratkaisu on kuitenkin erinomaista varautumista tulevaisuuteen ja lomasesonkeihin – kun paikalla on näin iso määrä latureita, voi sinne suunnata huoletta ilman laitteiden varaustilanteen tutkiskelua puhelinsovelluksista.

Teksti ja kuva: Eetu Kokkonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat