29.12.2017

Paluu menneisyyteen: Moottorin vuoden parhaat autokuvat 2017

Vuodenvaihteen kunniaksi valitsimme Moottorin parhaat autokuvat vuodelta 2017.

Vuosi 2017 tallentui Moottorin toimituksessa kymmeniin ellei satoihin tuhansiin valokuviin. Käänsimme katseet hetkeksi menneeseen ja katsoimme uusiksi tuloksia. Tässä Moottorin parhaat autokuvat vuodelta 2017.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lauri Ahtiainen

Seat Leon ST Cupra 300 4Drive, Parcmotor Castellolí, Espanja

Vuosi alkoi Barcelonan kupeessa sijaitsevalta Parcmotor Castellolín kilparadalta Seat Leon Cupran 300-hevosvoimaisten painosten muodossa. Koska aikataulu radalla oli varsin väljä, suostuivat Seatin edustajat pyyntööni kuvata uutuutta autosta autoon. Tehtaan edustajat taikoivat paikalle Alhambra-tila-auton ja kuljettajat kahdelle Seatille. Kierros mentiin kilparata-tasolla varsin verkkaisesti, mutta omasta näkökulmasta vauhtia oli ihan tarpeeksi: vaihdoin paikkaani Alhambran avoimien liukuovien välillä mutkan suunnasta riippuen. Kuvaamisen lomassa jostain piti myös löytää tukea. Äherrys palkittiin, sillä takasuoran jälkeisessä vasemmassa onnistuin heilumaan samaan tahtiin kuvauskohteen kanssa. Pitkä valotusaika kesken kaarteen korostaa Cupran liikettä entisestään.

Renault Grand Scenic, Vantaa

Arkisen kiireen keskellä huomaa valitettavan usein runsaimman kuvapanostuksen kohdistuvan erikoisimpiin autoihin. Renaultin tuorein Scenic ja Grand Scenic ovat kuitenkin niin näyttäviä tapauksia, että auto ansaitsi muotojensa veroiset kuvat. Suomen talvisää palkitsi kireällä pakkasella ja kauniilla auringonpaisteella: tarvittiin vain yksinkertaisen futuristinen rakennus taustalle, siinä kaikki.

Toyota Yaris WRC 2017, Ouninpohja

Rallikuvaajat ovat kovia miehiä ja naisia. Kansainvälisen tapahtuman kuvaaminen on rankka urakka, jossa ei ole aikaa hengähtää ajamisen, navigoinnin, erikoiskokeelle kävelyn, kuvauspaikan etsinnän, kuvien editoinnin ja lyhyiden yöunien välillä. Eikä samasta paikasta voi ottaa kahta toisiaan muistuttavaa kuvaa, vaikka autojen välillä ei juuri ehdikään siirtyä. Ouninpohjan erikoiskokeen keltaisen talon hyppy on näyttävä peruspaikka, mutta silti ruudusta muodostui henkilökohtainen suosikkini. Muistorikkaaksi kuvan tekee se, että vain kymmenisen sekuntia Jari-Matti Latvalan hypyn kuvaamisen jälkeen järjestäjän taskuradiosta kantautui karmaisevat sanat: Latvalan Toyota oli keskeyttänyt tekniseen vikaan.

Mercedes-AMG GT R, Bilster Berg, Saksa

Joskus keikalla on hyvää ja huonoa tuuria. Moottori pääsi tutustumaan Mercedes-AMG:n rajuun GT R -urheiluautoon Bilster Bergin radalla. Unelmakeikkaa uhkasi sade: juuri ennen ajovuoroa radan yli jyrisseet pilvet kastelivat radan perusteellisesti. Kaikeksi onneksi rata-alue kuivui nopeasti, joten autosta autoon -kuvaussession alkaessa asvaltin päällä oli vain hennosti peilaava vesikalvo. Se yhdistettynä jylhiin pilviin ja laskevaan aurinkoon loi upean taustan vihreälle pedolle.

Lexus LC 500h, Espoo

Lexuksen näyttävä urheiluauto on muodoiltaan minulle vuoden esteettinen kohokohta. Ongelmana vain oli tyylikkäiden japanilaislinjojen tallentaminen arvoisellaan tasolla koleassa ja kosteassa syyssäässä. Ratkaisuksi löytyi perinteinen rähjäinen parkkihalli ja roppakaupalla valomaalausta.

Porsche Cayenne Turbo, Kreeta

Karun kaunis Kreetan saari nauttii välimerellisestä lämmöstä, mutta aurinko laskee sielläkin varhain. Ehdittyämme kahdella lennolla Helsingistä Kreetalle ja kuunneltuamme Porschen lyhyet esittelypuheet alkoi taivaanrannassa jo kellertää. Koska säistä ei ikinä voi olla varma, on lyhyillä ulkomaan koeajoilla oppinut ottamaan autosta ensimmäiset kuvat ensimmäisessä järkevässä paikassa. Lentokentän läheisyydeltä löytyi hiekkatasanne, jossa uudesta Cayennestä sai peruskuvat ilta-auringossa. Autoa käännellessä huomioni kiinnittyi pölyävään maaperään, joten lopuksi pyysin ajoparina toiminutta kilpailevan median edustajaa hellävaraisesti saattamaan Cayennen vienoon luisuun. Tuplaturboahdetun V8:n irroittama pöly täytti hetkessä taivaan, ja vasten kameraa paistanut aurinko sai pilven hohtamaan kultaisena. Kaikeksi onnekseni en edes jäänyt auton alle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Antti Hentinen

Nissan Qashqai, Venäjä

Suosikkimalli Nissan Qashqain kymmenvuotissynttäreitä vietettiin tietysti Venäjällä Irkutskin ja Baikal-järven tuntumassa. Uuden ja kotimaammekin katukuvasta tutun Nissanin ja paikallisen rappioromantiikan liitto tarjosi hyvin poikkeuksellista kuvamateriaalia.

Aake Kinnunen

Honda Civic 1.5 Sport, Barcelona

Valkoinen on harvoin hyvä väri autolle, mutta joskus sekin loksahtaa paikoilleen. Apuna on toki myös lähtökiireissä valittu kuvauspaikka. Samalla Civic muistutti, että sillä on kykyä venyä sporttiseen suuntaan.

Morgan EV3, Geneve

Brittivalmistaja Morganin klassisen kolmipyörän sähköinen versio näyttää suorastaan kieroutuneelta höhöttäjältä. Puurakentamisesta tunnettu merkki on steampunk myös sähköaikana.

Porsche 911 1965, Jurva

Carrera Classicin kesään kuuluivat autoveljekset vuodelta 1965. Herrasmiesveljen lisäksi Botniaringin rataa repimässä nähtiin Suomessa komean uran tehnyt kilpuri-911.

Seat Leon Cupra, Turku

Ruissalon aamussa kuvaaja luulee helposti olevansa yksin, kunnes taustallakin näkyvä valkohäntäpeura ryhtyi örisemään tuntemattomalle vieraalle. Toisaalta, onhan Leon Cuprakin eräänlainen jalopeura.

Toyota Yaris WRC, Jyväskylä

Palkintoseremoniaan kotikisassaan Jyväskylässä saapuva Juho Hännisen ja Kaj Lindströmin luotsaama Toyota Yaris WRC saa upean vastaanoton lavan taakse kerääntyneeltä Gazoo Racing WRT:n henkilökunnalta.

Ferrari 250 LM, Goodwood

Klassikko-Ferrareiden näkeminen on yksi juttu, kulkemisen estävä 250-mallien letka on toinen. Onneksi punaisimman liikenneruuhkan aikana on hyvä hetki tarkastella upeita yksityiskohtia.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost, Seinäjoki

Joskus apua kuvaamiseen tulee myös säiden herralta, sillä parempaa taivasta ajoreitin varrelle olisi tuskin voinut toivoa.

Jeep Cherokee, Lissabon

Portugalin kova valo ja Jeep Cherokeen yhtä terävä kylkipokkaus sopivat erittäin hyvin yhteen.

Jari Saarentaus

Ford Shelby F-150, Lievestuore

Kaunis talvipäivä, pöllyävä lumi ja Shelbyn toimesta 700-hevosvoimaiseksi käsitelty Ford F-150. Tuloksena näyttäviä kuvia, ja monen päivän kestohymy.

Teksti: Lauri Ahtiainen ja Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat