11.9.2022

Pimeä aika lisääntyy – moni autoilija joutunut vaaratilanteeseen takavalottoman auton takia

Näe ja tule nähdyksi. Luonnonvalon vähentyessä ajovalojen tärkeys niin auton edessä kuin takanakin korostuu. Oman näkemisen lisäksi autoilijan on varmistettava, että myös hänet nähdään.

Luonnonvalo vähenee, mitä pidemmälle syksyä ja talvea kohti mennään. Sen vuoksi auton toimivien etu- ja takavalojen tärkeys korostuu. Oman näkemisen lisäksi autoilijan on tärkeä varmistaa, että myös hänet nähdään, sillä hämärässä havaintojen tekeminen on hankalampaa kuin valoisalla. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita tutustumaan auton ajovaloihin. Lisäksi on tärkeä muistaa, että paras lääke huonossa näkyvyydessä ajamiseen on ajonopeuden hiljentäminen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valot ajovaloasentoon varsinkin pimeään vuodenaikaan

Liikenneturvan kyselyn mukaan liki kaksi viidestä autoilijasta on joutunut pimeällä vaaratilanteeseen takavalottoman autoilijan takia. Tämä käy ilmi Liikenneturvan talvella 2021 tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 1064 henkilöä, joista autoilevia oli 881 henkilöä.

Oli keli tai valon määrä millainen tahansa, takavaloilla ajava auto näkyy paremmin kuin pimeänä ajava. Monissa uusissa autoissa auton takavalot eivät syty niin sanotussa päivävaloasennossa.

– Valot kannattaa lähtökohtaisesti kääntää ajovaloasentoon, varsinkin syksyisin ja talvisin. Silloin takavalotkin palavat ja perässä ajava näkee autosi paremmin. Osassa autoissa takavalo ei pala silloin, kun ajetaan päivävaloilla, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara sanoo.

Pimeällä ja hämärässä ajettessa, tielle tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa. Kaukovalojen valoteho kannattaa hyödyntää aina, kun se ei häikäise muita ja tieosuus ei ole valaistu.

Sumuvalot vain sumussa ja sateella

Sumussa ja voimakkaassa sateessa ajettaessa valojen merkitys korostuu myös. Tällöin sumuvalot saa kytkeä päälle. Lisäksi takasumuvaloja saa käyttää silloin, kun ajoviiman nostattama hiekka tai esimerkiksi lumi haittaa näkyvyyttä. Sumuvalot ovat nimensä mukaisesti sumuvalot ja pelkästään pimeällä sumuvaloja ei saa käyttää.

– Jos et itse näe kunnolla edessä ajavaa, niin todennäköisesti keli haittaa myös takana ajavan havainnointia. Takasumuvalolla voi vähentää peräänajon vaaraa, Elovaara huomauttaa.

– Kaikista tehokkain keino huonoon näkyvyyteen on kuitenkin nopeuden alentaminen. Se helpottaa havainnointia ja antaa kuljettajalle lisäaikaa reagointiin.

Ajoneuvon kuljettaja vastaa, että auton valot ovat asianmukaisesti kunnossa ja käytössä. Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurta, joten kun otat uuden auton käyttöön tai ajat vuokra- tai lainapelillä, niin silloin kannattaa tutustua myös auton valotoimintoihin.

– Valoihin ja niiden toimintoihin voi perehtyä ihan rauhassa esimerkiksi lukemalla ohjekirjaa. Lisäksi kannattaa kokeilla valonappulan kääntämistä ja mennä ulos katsomaan, mitkä valot syttyivät tai sammuivat, Elovaara neuvoo.

Vinkit valojen käyttöön

  • Lue auton ohjekirjasta, kokeile ja katso, miten autosi valot toimivat.
  • Varmista, onko autossasi päiväajovalot. Muista kytkeä ajovalot päälle myös valoisaan aikaan ja käyttää sumuvaloja vain sumussa sekä lumi- tai vesisateessa.
  • Tarkista ajovalojen kunto ja toiminta säännöllisesti. Vaihda tai vaihdata palaneet polttimot.
  • Pidä etu- ja takavalot puhtaina.
  • Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.

Lähde: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat