25.2.2016

Rengaskoolla on väliä

BMW vanne

Näyttävät kevytmetallivanteet ja leveät renkaat houkuttelevat mutta voivat pilata ajettavuuden. Renkaiden ilmanpainesuositukset voivat olla harhaisia.

Tavallisissa perheautoissa korkean nopeusluokan leveät matalaprofiilirenkaat voivat lisätä uraherkkyyttä, rengasmelua ja heikentää jousitusmukavuutta ja renkaiden uusinnan kustannuksia.

Perusmallit normaalialustalla ovat yleensä parhaimmillaan kapeammilla renkailla. Sen sijaan tehokkaimpien moottorien ja urheilualustan yhteydessä hieman leveämpi rengas voi olla perusteltu.

Kyse on rengaskoon ja alustan virityksen yhteensopivuudesta. Pehmeästi jousitettuun autoon ei kannata asentaa terävästi ohjautuvia leveitä renkaita. Ne pilaavat ajettavuuden ja mukavuuden.

Monissa japanilaisissa ja korealaisissa malleissa rengas levenee ja madaltuu moottorikoon tai varustelun kasvaessa. Eurooppalaisiin on saatavana lukuisia vaihtoehtoisia rengaskokoja. Se vaikeuttaa valintaa.

Esimerkiksi koeajamani vuosimallin 2005 (E90) BMW 325i varustettuna 225/45 R17W -renkailla osoittautui uraherkäksi: ohjaus tempoili ja auto pyrki muuttamaan suuntaa äkkinäisesti tien urien mukaan. Toisaalta koeajamani saman mallisarjan (E90) 320d-farmari 205/55 R16 -renkain ei ollut lainkaan uraherkkä.

Vuonna 2012 esitelty BMW 3-sarja (F30) sietää leveämmätkin renkaat, kuten kerroin lukijoilleni: ”Alusta on kypsynyt ja sietää nyt hienosti matalaprofiiliset run flat -renkaat. Ohjaus ei tempoile urissa, vaan kulku on vakaata leveillä 45-sarjan renkailla.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukavuuspainotus on riski

Useiden autonvalmistajien renkaiden ilmanpainesuositukset ovat yleensä mukavuuspainotteisia – ja pahasti harhaisia. Ne eivät sovi suomalaiseen autonkäyttötapaan, jossa auton kuormitus ja ulkoilman lämpötila voivat merkittävästi muuttua.

Monissa japanilaisissa sekä joissakin korealaisissa ja ranskalaisissa autoissa on takarenkaille virheellinen, jopa eturenkaita alhaisempi painesuositus. Sen noudattaminen tekee autosta horjakan erityisesti raskaasti kuormattuna. Korkeampi rengaspaine takana antaa pelivaraa kuormituksen muutoksiin ja parantaa auton suuntavakautta ja hallittavuutta väistötilanteissa.

Talvirenkaiden painesuositus puuttuu

Talvirenkaiden normaalia korkeampi painesuositus puuttuu useiden autojen ohjetarroista ja -kirjoista. Rengasvalmistajat suosittelevat talvirenkaille 0,2 baria korkeampia ilmanpaineita kuin kesärenkaille, sillä ilman kylmeneminen 10 asteella vähentää rengaspainetta 0,1 baria.

Moni ajaa suosituksia alhaisemmilla ilmanpaineilla, koska autoilija ei viitsi tarkistaa paineita kuukausittain tai lisätä paineita kuormituksen lisääntyessä. Oudot ilmanpaineen mittayksiköt ohjetarroissa eivät motivoi ilmanpaineiden tarkistuksiin. Rengaspaineiden valvontajärjestelmä on vasta uusimmissa automalleissa.

Teksti: Timo Turkula, kuva: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat