22.11.2022

Sähköautoilija: Näillä neljällä konstilla pidät latauskulusi kurissa

Sähköauton lataaminen on halvempaa kuin polttomoottoriauton tankkaus, mutta sähköautollakin ajaessa voi säästää latauskuluissa, kun huomioi muutamat seikat.

Se, että sähköauton lataaminen on polttomoottoriauton tankkaamista edullisempaa, ei tarkoita, etteikö sähköauton kulutusta ja latauskuluja myös kannattaisi pitää silmällä. Sähköautolla ajava voi myös suitsia autossa käytetyn ja kulutetun sähkön määrää ja samalla säästää, sanoo Kamux Suomen maajohtaja Janim Koivu.

Koivu nostaa ensimmäiseksi säästökonstiksi sen, että sähköautoa harkitseva ja sellaiseen päätyvä miettii, millaisen auton valitsee. Etenkin paljon moottoriteillä ajava voi oikeanlaisella autotyypillä saada selvää säästöä.

– Sähköauton valinnassa tulee huomioida omat käyttötarpeet ja valita auton merkki ja malli niihin sopivaksi. Jos esimerkiksi pienempikokoinen auto riittää omaan käyttöön, se kannattaa valita, koska se yleensä myös kuluttaa isompia autoja vähemmän. Jos taas ajaa enemmän pidempiä matkoja moottoritiellä, kannattaa kiinnittää huomiota auton virtaviivaisuuteen, koska erityisesti isommilla ajonopeuksilla se vaikuttaa auton kulutukseen, Koivu toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taloudellisella ajotavalla merkitystä

Myös taloudellinen ajotapa pätee sähköautoissa, kaasujalan käytöllä on niissäkin merkitystä.

– Rauhallinen ajonopeus, jarrutusenergian hyödyntäminen ja voimakkaiden kiihdytysten välttäminen madaltavat auton kulutusta. Tässä on luonnollisesti sähkön kulutuksen vähentämisen lisäksi myös turvallisuutta ylläpitävä ja ympäristöä säästävä näkökulma. Edellä mainittu ajotapa on ekologisempi ja ehkäisee onnettomuuksia tehokkaammin.

Koivu sanoo, että auton latausta, milloin ja missä sitä lataa, kannattaa pohtia. Etenkin pörssisähkön käyttäjät voivat saada merkittäviä säästöjä hyödyntävällä modernia älyteknologiaa autoa ladatessaan.

– Pörssisähkön käyttäjälle helpoin tapa säästää sähkölaskussa on ladata sähköauto aina yöllä. Puhelimeen ladattavilla sovelluksilla latauksen voi ajoittaa tapahtumaan automaattisesti silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Joidenkin sähköautojen ominaisuuksiin kuuluu ilmainen lataus. Esimerkiksi tietyt Tesla-mallit voi aina ladata ilmaiseksi Supercharger-latausasemilla.

Hyödynnä aurinkoenergiaa

Aurinkopaneelien kotonaan omistavat voivat myös hyödyntää sähköautoa toisella tavalla.

– Aurinkopaneelien avulla moni kotitalous pystyy aurinkoiseen aikaan tuottamaan itse kaiken tarvitsemansa sähkön ja enemmänkin. Tuotetun energian voi varastoida sähköauton akkuun, ajella päästöttömästi ja tarvittaessa myös vapauttaa akusta energiaa kodin muihin tarpeisiin, Koivu vinkkaa.

4 vinkkiä: näin säästät sähköautosi kulutuksessa

Kevennä kaasua

Taloudellinen ajotapa pätee myös sähköautoihin. Rauhallinen ajonopeus, jarrutusenergian tehokas hyödyntäminen ja voimakkaiden kiihdytysten välttäminen madaltavat auton kulutusta.

Ota aurinkoenergia talteen

Aurinkopaneelien tuottamaa energiaa kannattaa hyödyntää ladatessa, mutta myös itse sähköautoa voi käyttää energian varastoimisen.

Lataa yöllä

Pörssisähkön käyttäjälle yölataus on nykyisissä olosuhteissa selvä säästön paikka. Helpota latauskustannusten arviointia esimerkiksi mobiilisovelluksella, joka ajoittaa latauksen edullisen sähkön aikaan.

Hyödynnä ilmainen lataus

Selvitä millä tavoin pystyt hyödyntämään sähköautosi lataamisessa ilmaista latausta, esimerkiksi Teslan Supercharger.

Lähde: Kamux

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat