3.12.2022

Sähköauton hankintatuki jatkuu vuoden 2024 loppuun – mutta vain paketti- ja kuorma-autoille

Sähkökäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankitatuki jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka.

Suomen hallitus on syyskuussa antanut eduskuntaan lakiesityksen, jolla paketti- ja kuorma-autojen hankintatukea jatkettaisiin vuoden 2024 loppuun asti. Sen sijaan sähköhenkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyy jo tämän vuoden lopulla.

Sähkö- ja kaasuautojen hankintatuki on erityisen tärkeä paketti- ja kuorma-autojen käyttövoimamurroksen nopeuttamisessa. Sähköpakettiautojen osuus pakettiautojen ensirekisteröinneistä on tänä vuonna ollut 5,6 prosenttia, ja autokannassa olevista pakettiautoista vasta 0,5 prosenttia on ladattavia. Henkilöautoissa ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä tänä vuonna on ollut noin 37 prosenttia, joista 16,8 prosenttia on ollut täyssähköautoja.

– Kuorma-autoliikenteen käyttövoimamurros on vasta alkumetreillään, sillä lähes 100 000 kuorma-auton kannassa on vasta noin 500 kaasukuorma-autoa ja hieman yli 20 sähkökuorma-autoa. Kaasukuorma-autojen saatavuus on jo nyt hyvä. Myös sähkökuorma-autojen mallisto laajenee ja autojen saatavuus paranee lähivuosina, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Näin ollen sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuen hakuaikaa on jatkettu 31.12.2024 asti.

Lisäksi tukea saa sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintaan vuosina 2022 ja 2023 sekä sähkö- tai kaasukäyttöisen pakettiauton hankintaan vuonna 2022.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuki kuorma-autolle jopa 50 000 euroa

Sähkö- ja kaasukäyttöisille pakettiautoille hankintatuki on 2 000–6 000 euroa ja kuorma-autoille 6 000–50 000 euroa riippuen auton käyttövoimasta, koosta ja hankintahinnasta.

Hankintatukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Paketti- ja kuorma-autojen kohdalla hankintatuesta on ensin jätettävä hankintatukihakemus ja sen auton voi tilata vasta sitten kun hakija on saanut Traficomilta ehdollisen päätöksen myönnettävästä tuesta.

Henkilöautojen hankintatuen määräraha varattiin loppuun syyskuun 2022 lopulla. Henkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyy tämän vuoden vuoden lopussa.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Luetuimmat