10.10.2021

Sofia – monenlaisen romantiikan kaupunkikohde

Bulgaria Sofia kaupunkiloma

Kun koronahulluus vähitellen helpottaa, ja maailma alkaa palautua normaaliin suuntaan, moni suunnittelee varmasti taas uusia ulkomaanmatkoja. Ehkä sitä voisi jopa suunnata uuteen kaupunkiin?

Bulgarian pääkaupunki Sofia oli ennen koronaa hyvässä nosteessa, uusia matkustajia virtasi kaupunkiin – kiitos etenkin halpalentoyhtiöiden löydettyä kaupungin vuonna 2016. Syitä Sofian suosioon on monia; keskitasoisen hotellihuoneen saa alle 50 eurolla, syöminen ja juominen on edullista, eikä shoppailukaan tyhjennä lompakkoa heti ensimmäisessä kaupassa. Etenkin nuorempi sukupolvi on jo löytänyt Sofian, mutta kyllä Sofiassa riittää näkemistä ja kokemista kaikenikäisille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkä historia

Sofia on ollut Sofia vuodesta 1376, mutta kaupungin alueella on ollut pysyvämpää asutusta luultavimmin jo lähemmäs 10 000 vuotta. Se tekisi Sofiasta yhden Euroopan vanhimmista asutuista paikoista.

Virallinen kaupunki Sofia on ollut kuitenkin vasta vajaat 3000 vuotta, kun traakialaiset perustivat siitä oikean kaupungin. Kaupungin nimi oli silloin Serdica.

Vuonna 339 eaa makedonialaiset valtasivat kaupungin Filippos Toisen eli Aleksanteri Suuren isän johdolla. Reilut 300 vuotta myöhemmin oli roomalaisten aika ottaa kaupungin herruus, ja kuten monella kaupungilla oli tapana tehdä roomalaisten vallan aikana, Ulpia Serdica kasvoi ja kehittyi alueen hallinnolliseksi keskukseksi.

Hunnit tuhosivat kaiken asutuksen maan tasalle vuonna 446, mutta kaupunki nousi uudelleen Bysantin keisarin Justianus Ensimmäisen toimesta. Kaupungin nimi vaihtui silloin Triaditsaksi. Vuonna 809 siitä tuli osa Ensimmäistä Bulgarian valtakuntaa, ja samalla nimi vaihtui taas. Sofia kulki nimellä Sredets aina vuoteen 1376, jolloin se sai siis nykyisen nimensä.

Pian tämän jälkeen Ottomaanit valtasivat sen. Venäläisten vuoro oli vuonna 1878, ja vuosi tämän jälkeen Sofiasta tehtiin itsenäisen Bulgarian pääkaupunki. Toisen maailmansodan loppuvaiheilla venäläiset valtasivat Saksan rinnalla taistelleen Bulgarian uudestaan, ja kaupunki jäi vuosikymmeniksi rautaesiripun taakse.

Kiehtova koktaili

Kaikki tämä historia tekee Sofiasta mielenkiintoisen sekoituksen. Ja kun tähän päälle istutetaan nykyajan trendihakuinen nuorekkuus sekä moderniin aikaan sopeutuvan ja nopeasti kasvavan kaupungin lumo, on kiehtova kokonaisuus valmis. Sofian kadut kutsuvat kulkijaa kokemaan ja aistimaan tämän kaiken itse.

Vanhimpia asutuksia roomalaisten ajalta on nähtävissä vain museossa, kiitos siis ennen kaikkea hunnien… mutta Bysantin ja Ottomaanien aikakauden arkkitehtuuri sekoitettuna itsenäisen Bulgarian nousuun ja sitä seuranneeseen itäblokin monumentalismiin – ja tähän päälle vielä sopiva silaus rappioromantiikkaa, Sofian kadut ovat mielenkiintoisia vaeltaa.

Historiallinen keskusta

Sofian historiallisen keskuksen keskuksena toimii Aleksanteri Nevskin katedraali, joka rakennettiin kiitoksena kaatuneille venäläisille sotilaille Venäjän vapautettua Bulgarian Ottomaanien useamman vuosisadan kestäneen vallan alta. Myös yksi Ottomaanien ajan moskeijoista on vielä myös pystyssä. Ja melkein näiden vierestä löytyy myös synagoga. Melkoinen kulttuurien sekametelisoppa siis.

Vanhan historiallisen keskustan kortteleista löytyy myös vanhoja teatterirakennuksia, kylpylä, kauppahalli sekä museoita – kaikki kompaktisti hyvin pienellä alueella.

Itäblokin monumentalismista nauttivien kannattaa puolestaan käväistä tarkastamassa vuonna 1957 avattu tavaratalo TsUM, vanha puoluetalo, presidentin kanslia sekä kansallinen kulttuuripalatsi NDK.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Shoppailijan paratiisi

Sofian pitkä ostoskatu Vitosha tarjoaa varmasti lähes jokaiselle jotain. Kansainvälisten ketjujen hintataso ei tosin ole merkittävästi edullisempi kuin muuallakaan. Putiikkien väleissä on trendikkäitä ja moderneja kahviloita, ja myös pubeja löytyy riittävästi, kun kahvi ei enää maistu.

Hyvä näin, mutta shoppailijan kannattaa suunnata rohkeasti sivukaduille. Sieltä löytyy pieniä ateljeeputiikkeja, joista voi ostaa käsityönä tehtyjä vaatteita. Kannattaa katsastaa ainakin seuraavat kadut: Shishman, Graf Ignatiev ja Pirotska.

Kannattaa myös kokeilla rohkeasti paikallisia ravintoloita sekä katukeittiön antimia. Sofian ruokakulttuuri on juuri niin kiinnostava sekoitus kuin mitä pitkä historia antaa odottaa. Ruoka juomineen kustantaa monessa paikassa vielä alle 10 euroa. Toki tarjolla on myös kaikki modernit perusmätöt pitsoista hampurilaisiin.

Ja jos asuu hotellin sijaan vaikkapa Airbnb:ssä, silloin kannattaa piipahtaa Naisten Markkinoilla, jonka nimi juontaa aikoihin, jolloin siellä saivat käydä ostoksilla vain naiset. Tämä yli 140 vuotta kauppapaikka on legendaarinen, ja sieltä löytää kaiken omatoimiseen kokkaamiseen tarvittavan.

Ja kun jalat ovat hellänä kävelystä, matkailija voi pulahtaa yhteen kaupungin runsaista mineraalilähteistä. Eikä tietenkään kaikkialle tarvitse kävellä, Sofiassa on hyvin toimiva julkinen liikenne. Vanhaan itäblokin aikaiseen ratikkaan tai kaapelibussiin astuminen on vähän kuin aikakapseliin hyppäisi.

Ja kun Sofia on nähty, Bulgarialla on riittävästi Mustanmeren rantaviivaa. Nuo rannat ovat jo tuttuja hyvinkin monelle suomalaiselle.

Lisätietoa: https://www.visitsofia.bg/en/

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat