19.4.2016

Suomen suurin taksiyritys positiivisena taksialan uudistuksista

Taksitolppa

Toimitusjohtaja Kovanen suhtautuu ministeri Bernerin esityksiin luottavaisesti.

Keskustelu taksialan tulevaisuudesta käy par'aikaa kuumana. Osaltaan painetta luovat uudet, digitalisaatioon ja mikrotalouteen perustuvat palvelut, kuten Suomessakin kohua aiheuttanut Uber-kyytipalvelu. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin Liikennekaari-ehdotuksen henkilö- ja tavarakuljetuksia koskevissa linjauksissa taksialan säännöstelyä purettaisiin hinnoittelun ja taksilupien osalta.

Ehdotukset saavat hyvää kaikua myös Suomen suurimmasta taksiyhtiöstä, Kovanen Yhtiöistä. Perheomistuksessa oleva kuljetusalan yritysryhmä näkee ministeri Bernerin ehdotusten hyvät puolet. Kilpailun vapautuminen toisi alalle tervettä kilpailua niin hinnoittelun kuin palvelutason suhteen.

– Olemme iloisia siitä, että lakialoite on asiakaslähtöinen eikä lähde nykyisistä rakenteista ja prosesseista, kommentoi toimitusjohtaja Heikki Kovanen.
– Mielestäni oli vaatimukset mitkä tahansa, tärkeintä on se, että ne olisivat samat kaikille.

Ehkä eniten keskustelua on herättänyt hinnoittelun vapautuminen. Niin sanotun Ruotsin mallin virheiden välttäminen on Kovasen mielestä mahdollista. Edes hiljaisten ja kiireisten aikojen välillä tapahtuvan hintahajonnan ei uskota johtavan hintojen merkittävään nousuun.

– Suurin ongelma tällä hetkellä ovat korkeat lähtömaksut. Taksan rakennetta muuttamalla päästäisiin myös lyhyemmissä kyydeissä eurooppalaiselle tasolle. Markkinatalouden ohjaamana voidaan palveluita kehittää asiakaslähtöisemmin ja toimintaa tehostaa mm. hukka-ajojen vähentämiseksi pääkaupunkiseudulla, Kovanen jatkaa.

Tulevaisuudessa yrittäjät voisivatkin erottautua palvelun tasolla ja hinnalla, jolloin asiakkaalle tarjottaisiin enemmän valinnanvapautta. Samalla elinkeinonharjoittajat voisivat kasvaa ja erikoistua. Esimerkiksi Uberin rantautuminen on herättänyt keskustelua taksialan tuotekehityksestä ja digitalisoitumisen mahdollisuuksista kyyditysten optimoinnissa.

Nykyisestä alalle saapuvien toimijoiden taustatietojen tarkistuksesta Kovanen ei kuitenkaan halua luopua, sillä taksi koetaan luotettavaksi kulkuvälineeksi. Kuljettajavaatimuksista tulisi pitää kiinni myös siksi, että taksi palvelee erilaisia asiakkaita aina lapsista vanhuksiin.

– Taksin tulee olla turvallinen kuljetusvaihtoehto kaikille asiakkaille myös jatkossa.

Lähde: Kovanen Yhtiöt

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat