18.11.2016

Katsoimme Top Gearin tekijöiden uuden sarjan: tällainen on The Grand Tour!

Ovet ovat paukkuneet, savut ovat hälvenneet ja uusi-mutta-tuttu on vihdoin täällä: The Grand Tour sai vihdoin ensi-iltansa.

Kuukausien odotuksen jälkeen verkkoyhtiö Amazon polkaisi käyntiin Jeremy ClarksoninRichard Hammondin ja James Mayn uutukaisen, The Grand Tourin. Lopputuloksena on huimaava yhdistelmä jotain tuttua, jotain uutta ja valtaisia tuotantoarvoja.

Suurella budjetilla tuotettu sarja aloittaa tismalleen siitä, mihin kolmikon vetämä Top Gear jäi. Jo ensisekunnit tarttuvat härkää sarvista ja jakso alkaa sateisesti Clarksonin työsuhteen päättymisestä BBC:llä. Nopeasti tulee kuitenkin selväksi, että pahat tunteet ovat jääneet kauas taakse ja koko alkujaksoa rytmittää vaikeuksien jälkeisestä helpotuksesta kertova Johnny Nashin kynäilemä I Can See Clearly Now.

Sarjan varsinainen formaatti on pääpiirteittäin tuttu kaikille Top Gearinsa katsoneille, eli kolmikko hassuttelee studiossa erittäin näyttävien nauhasegmenttien välissä. Kolkko lentokenttähangaari on vaihtunut maailmaa kiertävään telttastudioon, ensimmäisen jakson ollessa nauhoitettu Kalifornian aavikolla. Pieni, mutta innokas yleisö yhdessä suureellisen avauspätkän kanssa tuovat sarjaan tervettä tunnetta siitä, että meitä kaikkia yhdistää rakkaus autoihin, kulttuurieroista huolimatta.

Teltassa kolmikko vitsaileekin tuttuun tyyliin, kuittaillen itsetietoisesti entisen työpaikkansa formaattirajoituksista. Vaikka Top Gearin luottokäsikirjoittaja Richard Porter on saatu mukaan, tuntuvat studio-osuudet hiukan ylipitkiltä. Olisiko internet-formaatin mahdollistama vapaa jaksopituus purrut omaan nilkkaan? 70 minuutin jakso toimisi paremmin vanhaan tunnin lähetysaikaan mahdutettuna.

Ensimmäisenä teemana on jakson nimenäkin oleva Pyhä Kolminaisuus, eli uuden sukupolven hyperautot McLaren P1, Porsche 918 ja Ferrari LaFerrari. Itse vertailu on kolmikolle hyvin tyypillinen, koostuen tasaisesti hölmöilystä, makuasioista riitelystä ja vielä entistäkin upeammin kuvatuista ajokohtauksista. Autofanaatikoille kuvat kolmesta hyperautosta leveässä sivuluisussa ovat kuin huumetta.

Lopputuloksena on melkoinen viihdepaketti, joka täyttää sille asetetut odotukset lähes täysin. Täydellinen The Grand Tour ei tietenkään ole ensimmäisessä jaksossaan, mutta lopputulos tuntuisi olevan Top Gear 2.0 Uncut: umpikujaan ajetusta BBC-formaatista on edetty seuraavalle tasolle, mutta ehkä tiukemmilla tuotantorajoilla olisi saavutettu tiiviimpi paketti.

Tärkeimmät ovat kuitenkin löytyneet, eli autorakkaus ja hauskanpito ovat täällä taas.

Suomessa The Grand Tour on katsottavissa Amazon Prime -videopalvelusta joulukusta alkaen.

Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat