9.12.2022

Tallinnan tunnelmalliset joulumarkkinat keskiaikaisissa puitteissa

Vanhankaupungin Raatihuoneentorin keskiaikaiset rakennukset, rikas tapahtumatarjonta, uniikit käsityöt ja kuumana höyryävä glögimuki luovat jouluisen tunnelman illan pimetessä.

Tallinnan vanhan ytimen keskiaikaiset puitteet ja monipuolinen tapahtumatarjonta ovat hyviä syitä suunnata aistimaan naapuruusmaan joulutunnelmaa. Tallinnan Raatihuoneentorin joulumarkkinat ovat kooltaan kompakti ja idyllinen elämys, joka arvostettiin muutama vuosi takaperin peräti maailman parhaaksi joulutoriksi! Saavutus on kova, onhan keskisen Euroopan joulutoreilla perinteitä ja näyttävyyttä.

Tallinnan joulumarkkinoiden avajaisviikonvaihde alkoi perjantaina 25.11. Etenkin pimenevää iltaa kohden yhä tunnelmallisemmaksi käyvä tapahtuma-aukio on avoinna vuodenvaihteen yli eli 8.1.2023 asti.

Joulumarkkinoilla on myynnissä monenlaisia makuelämyksiä makkaroista ja juustoista makeisiin. Joululahjojen metsästys käy täällä sekin vaivattomasti, sillä lukuisissa kojuissa on tarjolle monenlaisia uniikkeja käsityöläistuotteita kuten vaatteita, huiveja, koruja, koriste-esineitä sekä pieniä käyttöesineitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Historian havinaa

Nykymuotoinen joulumarkkinatapahtuma on peräisin 1990-luvun alkuvuosilta, mutta alkujuuria voi etsiä paljon kauempaakin.

Kaiken sydän on tiettävästi Euroopan ensimmäinen kaiken kansan katseltavaksi pystytetty joulukuusi, joka sai sijansa ensimmäisen kerran vuonna 1441. Historioitsija Jüri Kuuskemaa kaupunginarkistosta löytämä asiakirja paljasti myös, että raati palkkasi musikantit soittamaan joulupäivänä kuusen katveessa.

Tallinnan keskustan kaupunginosahallitus julistaa aina syyskuussa kilpailun, jossa etsitään Pohjois-Virossa kasvavia kuusiehdokkaita. Vaatimukset kuuselle ovat mittavat: 15–18 metrin korkeus, symmetrisyys sekä tiheä oksisto.

Voittajan valitsee asiantuntijakomitea ja tulos julkistetaan marraskuussa juuri ennen kuusen saapumista Raatihuoneentorille. Pystystä valvoo lapsille makeisia jakava joulupukki, kuinkas muutoinkaan.

Tämän vuoden 15-metrinen kuusi löytyi Anijan kunnan Mustjõen kylästä.

Kävely keskiaikaisissa puitteissa

Puitteet ylisummaan Tallinnassa ovat ainutlaatuiset, sillä vanhakaupungin kapeita katuja reunustavat 1200–1500-luvulta peräisin olevat rakennukset.

Lukuisille idyllisillä sisäpihoille löytävä käyskentelijä voi vierailla pienissä kahviloissa ja etsiä lahjoja pikkuruisista kaupoista.

Vanhankaupungin satupihat ovat Tallinnan joulutorin tämän vuoden uutuuksia.

Kaupungin historiallista ydintä ympäröi monin paikoin hyvin näkyvissä oleva keskiaikainen suojamuuri.

Useitakin kertoja Tallinnassa aiemmin käynyt matkailija saa varmasti uutta kiinnostavaa tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä paikallisten opastamana. Kaupunkiin voi tutustua monin erilaisin opastetuin teemakävelyin, joista lisää täältä.

Joulutorin lähellä voi luistella Harju-kadun luistelukentällä. Luistimet voi vuokrata paikan päältä.

Käsitöitä ja designiä

Käsitöistä ja virolaisesta designistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata myös Virolaisen käsityön taloon, Virolaisen designin taloon sekä Kaarmannin kauppaan, joka on aitoja tuotteita myyvä Viron suurin käsityökeskus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juurevan maistuvia pullia

Pulla Bakery on pieni ja vähän huomaamaton uusi tulokas Tallinnan kävijöiden löytää. Voorimehe-kadulla sijaitseva pieni, 24 asiakaspaikan, perheyritys-kahvila on tehnyt osaamisestaan mutkattoman yksinkertaisen kokonaisuuden: täällä saa pullaa, joiden maut vaihtelevat esimerkiksi kanelista kardemummaan.

Tuoreet ja mehevät nisut vievät kielen. Niiden salaisuus on taitavissa jauhopeukaloissa ja siinä, että pullat leivotaan juureen. Pullia voi ostaa myös tuliaisiksi.

Joululounas Kampaissa ja Loressa

Kalamajan alueella ja Noblesserissa erityisesti vierailevan kaupunkimatkailijan kannattaa avata ovi alueen mainioon japanilaisravintolaan.

Kampai vaalii japanilaisia ruokaperinteitä, joissa annosten tyylikäs esillepano ja parhaat raaka-aineet ovat se jokin. Valikoimissa ovat sushit, sashimit, teriyakit ja ramen-nuudeliannokset, nyt maistoimme aivan erinomaista currylla maustettua keittoa, jonka kruunasivat rapeaksi paistetut possupalaset. Kampai on myös mainio paikka syödä kevyesti, esimerkiksi alkuruokana ennen muualle suuntaamista.

Bistro Lore on niin paikallisten kuin matkailijoidenkin löytämä ja kansoittama mutkaton ravintola, joka sijaitsee Noblesserin huvivenesatamassa historiallisessa telakkarakennuksessa. Suosio tarkoittaa tietty sitä, että pöytävaraus kannattaa tehdä ennakolta.

Ravintolan ruokavalikoima yhdistää eri maiden ja mantereiden ruokaperinteitä, joten jokaiselle varmasti löytyy lautaselle mieluisia makuelämyksiä.

Erittäin hyvästä ruuasta huolimatta tunnelma ei ole hienosteleva vaan kodikas, joka on tehnyt paikasta suositun perheravintolan.

Aterioinnin päätteeksi voi tyydyttää myös taidenälkää, sijaitseehan ravintola samassa rakennuksessa kuin taidekeskus Kai.

Tuhansittain joulukoristeita

Noblesserin kaupunginosaan ja sen historiallisen sataman seutuville suuntaaville vinkattakoon Shishistä, joka tarkoittaa viehättävästi sisustettua ja elämyksellistä myymälää, josta monikaan ei kykene lähtemään ostoksitta.

Tarjolla on virolais-norjalaisen sisustusbrändin kynttilät ja kynttilänjalat, ruukut, vaasit sekä tekokukat ja -puut. Jouluun hurahtaneet löytävät hämmästyttävän kattavista valikoimista taatusti myös mieluisat joulukoristeet.

Vinkattakoon kävijöitä myös kulman takase, jossa on myymälän outlet-puoli, josta voi tehdä hyvinkin edullisia lahja- ja joulukoristeostoksia – suunnitellusti tai herätehankintoina.

Ja kuten arvata saattaa, Noblessnerin aukiolla on oma näyttävästi koristeltu ja valaistu joulukuusensa.

Lisää Tallinnan joulumarkkinoista ja joulun ajan tapahtumista – myös muualla Tallinnan kaupungin alueella.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat