3.1.2018

Tämän teki Länsimetro – historian suurin uudistus linja-autoliikenteessä

Länsimetrosta johtuva linjastouudistus muuttaa linja-autoreittejä Helsingissä ja Espoossa, kertoo Helsingin seudun liikenne.

Vuosi alkaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä näyttävästi, kun Länsimetrosta johtuva linja-autoliikenteen uudistus astuu voimaan keskiviikkona 3.1.2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Linja-autolla metroasemille

HSL kertoo, että merkittävin linjastouudistuksen muutos on, että linja-autoliikenne Espoosta Kamppiin päättyy päiväsaikaan. Uusien linjojen tärkeimmät päätepysäkit ovat Tapiolan ja Matinkylän metroasemilla.

– Muutos Espoon liikenteessä on perusteellinen, eikä tämän kokoluokan bussilinjaston uudistusta ole tehty koskaan aiemmin HSL:n historiassa, HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila sanoo.

Puolet Matinkylään, puolet jää Tapiolaan

HSL kertoo, että puolet uudesta metroliikenteestä kulkee Mellunmäestä Tapiolaan ja puolet Vuosaaresta Matinkylään asti. HSL:n arvion mukaan ratkaisu on kustannustehokas ja riittävä nykyisille matkustajamäärille. HSL:n mukaan Matinkylään ei ole myöskään rakennettu kääntöraidetta.

Espoossa linja-auton ja metron välillä vaihtaminen on mahdollista Tapiolan ja Matinkylän lisäksi myös muun muassa Niittykummussa, Urheilupuistossa ja Aalto-yliopistolla. HSL:n mukaan Espoon sisäiseen liikenteeseen tulee tiheämmät vuorovälit, mutta toisaalta vaihtojen määrä eri kulkuvälineiden välillä kasvaa. Lisäksi Etelä-Espoon bussilinjat muuttuvat kolminumeroisiksi.

Yöliikenne Espoon ja Kampin välillä, kun Länsimetro ei liikennöi, toteutetaan entiseen tapaan linja-autoilla.

Katutyöt kesken

Uusien liityntälinjojen toimivuus vaati HSL:n mukaan merkittäviä investointeja katuverkkoon Espoon kaupungilta. Katutyöt Tapiolan ja Aalto-yliopiston ympäristössä ovat vielä kesken ja haittaavat liityntäliikenteen sujuvuutta.

Matinkylän liityntäliikennettä varten Länsiväylälle on rakennettu bussikaistat lännen suuntaan. Myös Piispansillan katujärjestelyjä on uudistettu lisäkaistoilla ja joukkoliikenteen liikennevaloetuuksilla. Liikennejärjestelyjä on uudistettu myös muiden metroasemien ympäristöissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Parkkipaikkoja autoille ja pyörille

Maksullisia liityntäpysäköintipaikkoja henkilöautoille on pysäköintilaitoksissa Matinkylän, Tapiolan, Urheilupuiston ja Niittykummun metroasemilla sekä Helsingin puolella Lauttasaaressa. Runkolukittavia pysäköintipaikkoja pyörille on kaikilla metroasemilla. Kaikki uudet linja-autoreitit löytyvät HSL:n Reittioppaasta.

Lähde: HSL Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat