17.1.2018

Täyslaidallinen Tallinnaa – matkakirjan täkynä suomalaisten vinkit suomalaisille

Tallinna

Tallinnaa esittelevä matkakirja nostaa esiin 45:n kiinnostavan suomalaisen vinkit kaupunkilomailijalle, kulttuurimatkailijalle ja herkkusuulle.

Kyllä suomalainen suomalaiselle matkavinkit keksii, vai keksiikö? Siitä voi ottaa selvää tarttumalla Polkuja ja mansikkapaikkoja – Tallinna suomalaisten suosittelemana -kirjaan, jonka ovat kirjoittaneet Peep Ehasalu ja Jussi-Pekka Aukia.

Tuoreen matkakirjan sivuilla omat kohdevinkkinsä jakavat kokeneet suomalaiset Tallinnankävijät aina presidetti Tarja Halosesta kirjailija Sofi Oksaseen ja rallin maailmanmestari Ari Vatasesta F1-sarjassakin mainetta niittäneeseen Mika Saloon.

Matkaopas on Original Sokos Hotel Virun kustantama, mutta kirjan antia se ei rajaa. Hotellin lisäksi matkakirjaa myyvät myös Rahva Raamat ja Apollo -kirjakaupat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tunnettuja asiantuntijoita

Kompaktia opusta ei ole rakennettu julkkisten varaan, vaikka sen sivuilta löytyykin runsaasti tuttuja nimiä.

– Julkkikset eivät ole kirjan pointti. Mukana on ammattilaisia hyvin eri aloilta, joten suositukset eivät ole vain heittoja. Nämä ihmiset tietävät mistä puhuvat, Peep Ehasalu vakuuttaa.

Peep Ehasalu

Kirja ei myöskään tyhjennä kaupungin matkailutarjontaa kertarysäyksellä, vaikka sen sivuille on onnistuttu mahduttamaan paljon asiaa. Osa kohteista on selvästi kohdennettu kesän ja lomakauden viipyileviä visiittejä varten, mutta eivät kaikki.

Osa myös poikkeaa melkoisesti perinteisistä matkavinkeistä. Mika Salo esimerkiksi nostaa esiin hyvää palvelua tarjoavan metsästystarvikeliikkeen ja jääkiekkoilija Siim Liivik Piritan ja Nõmmen treenimahdollisuudet.

– Kyseessä on pikemminkin alkupala, joka herättää mielenkiinnon ja kannustaa lähtemään liikkeelle, Ehasalu kertoo.

Noin kolmen kohteen päivä

Kirjan kannustamana vierailupäivä käynnistyy Kadriorgissa, jossa kansalliskirjailija A.H. Tammsaaren kotimuseo on säilyttänyt 1930-luvun asunsa.

Lounaspaikka löytyy samalta seudulta. Ravintola Salt on pieni, mutta sitäkin persoonallisempi. Ja ruoka, se lämmittää paatuneimmankin kulinaristin mieltä.

Vaikka jälkiruoalle sanotaan aina löytyvän vatsasta tilaa, on se tällä kertaa jätettävä suosiolla väliin.

Iltapäivän ohjelmanumeroksi valikoituu jalkapatikan sijaan raitiovaunuretki Koplin suuntaan.

Muutaman kilometrin matkalla maisema muuttuu melkoisesti. Sirbi-kadun talot ovat säilyneet sotaa edeltävässä asussaan, naapurikortteli on puolestaan neuvostoajan tuotantoa. Kontrasteja riittää katseltavaksi.

Paluumatkan varrelle osuu myös muusikko Ilkka Alangon suosittelema Arsenal, joka ei suinkaan ole savuinen baari, vaan pienenpieni ostoskeskus, jossa talttuu myös kävellessä herännyt mieliteko jälkiruokaa kohtaan.

TapTap Tallinna

Viking XPRS:n iltalähtöä odotellessa on vielä aikaa kierrellä Rotermannin kortteleissa, jossa pienpanimo-oluen ja hotdogien ystävän kannattaa piipahtaa ainakin TapTap -puodissa.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Luetuimmat