7.10.2022

Toyota ja Subaru saavat vihdoin sähköautonsa tuotantoon useiden kuukausien korjauskampanjan jälkeen

Toyota bZ4X – Toyota Kenshiki Forum 2021

Toyota bz4x -mallia ja Subaru Solterraa vaivannut pitkä takaisinkutsukampanja on useiden kuukausien jälkeen nyt päättynyt.

Toyotan kuukausia jatkunut bz4x-mallin takaisinkutsukampanja on päättynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että automallin tuotanto alkaa uudelleen ja tilauskirjoja aletaan purkaa. Takaisinkutsukampanja on koskenut myös Subaru Solterra mallia, sillä Toyota bz4x ja Solterra on Subarun ja Toyotan yhteistyössä suunnittelemat automallit ja molemmat autot valmistetaan samalla tehtaalla Japanissa.

– Kyllä tämä on hyvä uutinen, Toyotan lehdistöpäällikkö Pekka Karvinen sanoo.

Ensimmäiset asiakkaat saavat autonsa jo noin kuukauden kuluttua, Karvinen sanoo.

Ensimmäiset autot tulevat Suomeen Malmöstä Ruotsista, jossa Toyotalla on valmistajan välivarasto ja varustamo. Sama koskee myös Subarua, vahvistaa Subarun Suomen regional manager Jani Kaivos.

Niin Toyotan kuin Subarunkin ensimmäiset autot ehtivät saapua Malmöön, ennen kuin takaisinkutsukampanja pysäytti yli kolmeksi kuukaudeksi autojen tuotannon. Nyt autot laitetaan kuntoon Malmössä valmistajan ohjeistuksen mukaan uusilla osilla ja pian sen jälkeen ne saapuvat pian ensimmäisille asiakkaille.

Pääasiassa Malmöön ehtineissä autoissa on jälleenmyyjien esittelyautoja, mutta joukossa on myös asiakastilauksia.

– Tehdas alkaa toimia maanantaina ja uusia tehdä autoja tilausjärjestyksessä. Siitä kestää sen pari kolme kuukautta, kun asiakkaiden tilaamat autot on Suomessa, Karvinen sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös turvatyynyongelma korjattu

Toyota on Suomessa myynyt bz4x-mallia noin 700 kappaletta ja Karvisen mukaan positiivista on ollut se, että tilauksia on tullut, vaikka takaisinkutsukampanja on ollut käynnissä. Subarulla on sama tilanne, Solterra-mallia on koko Nordic-alueella myyty muutamia satoja. Jani Kaivos vahvistaa, että koko tämän vuoden tuotanto Subarun osalta on myyty loppuun ja autoja olisi mennyt enemmänkin, vaikka tuotanto on ollut usean kuukauden pysähdyksissä.

Subaru Solterralle ja Toyota bz4x -mallille tehtiin takainkutsu kesäkuussa ja autojen tuotanto pysäytettiin. Autojen pyöränpulttien todettiin olevan viallisia ja olisi voinut olla mahdollista, että auton pyörä olisi irronnut kesken ajon. Yhtään tällaista onnettomuutta ei kuitenkaan tapahtunut. Suomessa uusia automalleja ei ehditty luovuttaa yhtään kappaletta asiakkaille.

Toyota ilmoitti myös samassa yhteydessä, kun se kertoi takaisinkutsun päättyneen, että bz4x-mallissa on tunnistettu ja myös korjattu mahdollinen ongelma auton turvatyynyissä. Jotkut turvatyynyt oli asennettu väärin tehtaalla, ja ne olivat vaarassa toimia väärin mahdollisessa törmäystilanteessa.

Teksti: Manu Tuppurainen

Luetuimmat