9.6.2020

Uusi tieliikennelaki: Vastavirtapyöräily tuli sallituksi

Talvipyöräily_2019_AH

Autoilijoille on uusi haaste, että uusi tieliikennelaki mahdollistaa pyöräilyn vastavirtaan tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla.

Autoilijat ja muut tielläliikkujat saavat varautua vastavirtapyöräilyyn, joka tuli tietyillä tieosuuksilla sallituksi kesäkuun ja uuden tieliikennelain myötä.

Moni on hyvin tottunut siihen, että yksisuuntaisella ajoradalla kaikki liikenne kulkee vain yhteen suuntaan. Kesäkuussa tähän tuli kuitenkin muutos, sillä pyöräily voidaan sallia yksisuuntaisella tiellä muuta liikennettä vastaan – ”Kielletty ajosuunta” -liikennemerkin alla olevalla lisäkilvellä.

Näissä tilanteissa pyöräilijöiden on ajettava kulkusuunnastaan katsottuna tien oikeassa reunassa.

Tämä uusi sallittu käytäntö on haaste autoilijoille ja myös jalankulkijoille, jotta he havaitsevat muuhun liikenteeseen nähden poikkeavasta suunnasta lähestyvän pyöräilijän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkkana liikenteeseen liityttäessä

Autoilijan liittyessä pihalta tai pysäköintialueelta liikenteeseen on muistettava havainnoida huolellisesti molempiin suuntiin, koska pyöräilijä voi tietyillä yksisuuntaisilla katuosuuksilla lähestyä ajorataa pitkin, muuta liikennettä vastaan – varsin usein vielä näkyvyyttä peittävien pysäköityjen autojen takana.

Yksisuuntaisen kadun vasemmasta reunasta liikkeelle lähdettäessä on muistettava havainnoida myös eteenpäin.

– Kuljettajan istuessa aivan vasemmassa reunassa, reunakiven vieressä, jää edestä lähestyvä pyöräilijä erittäin helposti eteen pysäköidyn auton taakse katveeseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vastavirtapyöräilyn mahdollistuttua, myös risteyksessä, on varauduttava väistämään vastakarvaan pyöräilevää, normaalien liikennesääntöjen mukaan.

Ajaminen sellaisella yksisuuntaisella kadulla, jossa vastavirtapyöräily on sallittua, edellyttää sekä autoilijoilta että pyöräilijöiltä tavanomaista enemmän toisten huomioonottamista. Haasteellisesta liikennetilanteesta käy esimerkiksi ryhmittyminen.

– Ryhmittymistilanteet vasemmalle käännyttäessä ovat aiempaa haasteellisempia pyöräilijän lähestyessä samaan aikaan edestä.

Autoliiton havainnollinen ohjevideo kertoo parista keskeisestä vastavirtapyöräilyyn liittyvästä riskistä.

Pyöräkatu uusi katutyyppi

Uusi tieliikennelaki toi mukanaan myös uuden katutyypin eli pyöräkadun. Siellä saa ajaa muillakin ajoneuvoilla mutta pyöräilijöille on annettava esteetön kulku. Ajonopeus pyöräkadulla on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi – nopeusrajoituksen sallimissa puitteissa. Pyöräkadulla saa pysäköidä ainoastaan merkitylle pysäköintipaikalle.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Autoliitto ja Traficom 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat