4.3.2020

Uusin ruotsalainen perheauto: neljä istuinta, kolmisylinterinen moottori ja ladattava hybriditekniikka… ja 1 700 hevosvoimaa

Koenigsegg Gemera

Koenigsegg Gemera lienee maailman kehittynein ja suorituskykyisin ladattava hybridiauto.

Kun suurten autonvalmistajien katsoo välillä kompuroivan kohti sähköistystä, jaksaa ruotsalainen pienyritys yllättää. Koenigsegg on jo muutama vuosi aiemmin esitellyt Regera-hybridin, jolla sittemmin on tehty maailmanennätysaika 0–400–0 km/h -kiihdytyksessä.

Tehoahan ruotsalainen voimapaja on aina osannut tehdä, mutta viime vuosina se on paketoitu entistä sivistyneempiin ja teknisempiin paketteihin. Silti uusi Gemera oli yllätys.

Vai miltä seuraava lista vaikuttaa: neljä täysikokoista istuinpaikkaa, tavaratila neljälle lentolaukulle, kolmisylinterinen 2-litrainen tuplaturboahdettu polttomoottori ja ladattava hybriditeknologia? Myös mukitelineet, Apple CarPlay, langaton puhelimen lataus, kolmivaiheilmastointi ynnä muut kuuluvat pakettiin. Suksiboksinkin saa lisävarusteena. Sehän kuulostaa ihan Volvolle!

Resepti kuitenkin eroaa, kun asiaa tarkastellaan numeroiden valossa. Koenigsegg Gemeran voimalinjan yhteisteho on 1 700 hevosvoimaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huippumonimutkainen hybridijärjestelmä

Koenigsegg Gemera

Teho rakentuu seuraavasti: kumpaakin takapyörää vetää oma 500 hv sähkömoottorinsa. Kolmas 400 hv sähkömoottori on yhdistetty keskelle asennetun polttomoottorin kampiakseliin, ja tämä paketti vetää etuakselia yhtiön Regerasta tutun suoravetojärjestelmän kautta – autossa siis ei ole moniportaista vaihteistoa, vaan hitaat vauhdit kuljetaan sähköllä, kovemmassa vauhdissa polttomoottori kytketään mukaan.

Sähkömoottorien samanaikainen yhteisteho on 1 100 hevosvoimaa. Päälle tulee polttomoottorin, jota valmistaja kutsuu pieneksi ystävälliseksi jättiläiseksi, 600 hevosvoimaa.

Pikkujättiläinen

Koenigsegg Gemera

Kyse on Koenigseggin ensimmäisestä askeleesta V8-moottorien ulkopuolelle. Kolmisylinterinen laitos on erityisen mielenkiintoinen kahdesta syystä: ensinnäkin 600 hevosvoimaa kahdesta litrasta on ihan pöpi määrä tehoa. Toiseksi moottori hengittää yhtiön Freevalve-venttiiliteknologian kautta, eli perinteiset venttiileitä ohjaavat nokka-akselit on korvattu tietokoneohjatulla pneumaattisella ohjauksella. Ratkaisu laajentaa moottorin toiminta-aluetta merkittävästi, mikä nostanee tehoja ja laskenee kulutusta ja päästöjä.

Koenigsegg painottaa moottorin biopolttoaineyhteensopivuutta, ja korostaa, että oikean polttoaineen valitsemalla Gemera kykenee hiilineutraaliuteen. Esimerkiksi Suomessa myytävä E85 toimii autossa mainiosti.

Koenigsegg_Gemera_2020_7

Hämmästyttävää moottorissa on myös sen paino: vain 70 kiloa.

Ladattavana hybridinä Gemera kykenee kulkemaan 50 kilometriä sähköllä. 15 kilowattituntisen akun jännitteeksi kerrotaan 800 volttia, ja maksimipurkautuvuudeksi huimat 900 kilowattia.

Autolla kykenee ajamaan sähköisesti myös moottoritiellä – täyssähkökäytön huippunopeudeksi kerrotaan vaatimattomat 300 kilometriä tunnissa.

Auton ajettavuutta tuetaan nelipyöräohjauksella ja neljän pyörän torque vectoring -järjestelmällä. Takapyörien välinen voimanjako tapahtuu kahta sähkömoottoria säätämällä, etupyörien välistä voimanjakoa voidaan ohjata tasauspyörästön ja vetoakselien välisin kytkimin.

Tilat neljälle aikuiselle

Koenigsegg Gemera

Nelipaikkaisuuden Koenigsegg on toteuttanut venyttämällä akselivälin kolmeen metriin ja pakkaamalla voimalinjan komponentit niin, että yllättävän suuri osa auton pinta-alasta voidaan käyttää sisätiloihin. Auto on yhä kaksiovinen, mutta yhtiölle tunnusomaiset pystyyn kääntyvät etuovet ovat venyneet sen verran suuriksi, että uloskäynnin pitäisi onnistua yllättävän vaivatta. Koenigsegg myös kertoo varustavansa auton sensoreilla, jotka pysäyttävät oven aukeamisen, mikäli katto tai esimerkiksi kadun kanttikivi uhkaisivat osua rakenteisiin.

Katso Christian von Koenigseggin esittelyvideo yhtiön uutuuksista.

https://www.youtube.com/watch?v=k4C6mwA-fAA

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

0–100 km/h 1,9 s

Lopputuloksen suoritusarvot ovat tyrmäävät. Auton kokonaistoimintamatkaksi kerrotaan 1 000 kilometriä (sähkö 50, polttomoottori 950 km).

Satasen vauhti taittuu 1,9 sekunnissa ja huippunopeutta ainakin 400 kilometriä.

Maailma on toki täynnä monituhathevosvoimaisia sähköautoja – Lotus Evija, Pininfarina Battista tai Rimac C_Two vain muutamana esimerkkinä.

Lue Moottorin Koenigsegg CCXR -koeajo:

Koenigsegg

Tuhannen tulimmaista: Koenigseggin tarina

Näihin verrattuna Koenigseggin vaikuttaa silti yhden askeleen etevämmältä. Se vaikuttaa pohjoismaalaiselta tuotteelta, jossa numeroarvot ovat vain tarkoin mietityn kokonaisuuden lopputulos, eivätkä alkuperäinen lähtökohta.

Koenigsegg Gemera

Yhtiö omistaa lehdistötiedotteessa yhden kappaleen ontoille hiilikuidusta valmistetuille etuistuimille, joiden selkänojiin sisäänrakennetut turvavyöt tekevät takaistuimelle kulkemisen helpoksi. Sähkösäätöisyydestä huolimatta etuistuinten kerrotaan painavan vain 17 kilogrammaa – Vertailun vuoksi yhtiö kertoo tyypillisen luksusauton sähköistuimen painavan peräti 50 kiloa. Kääntöpuolena on epäilemättä materiaalien ja rakenteen kalleus.

Koenigsegg Gemeran valmistusmäärän kerrotaan jäävän 300 autoon, ja epäilemättä kokonaisuuden hinta on hurja. Toisaalta, vastaavaa pakettia maailmasta ei tahdo toista löytyä. Mitäköhän ruotsalaiset keksivät sitten seuraavaksi?

Koenigsegg Gemera

  • Etuakseli:
    • Flexfuel-polttomoottori, 2 litraa, 3 sylinteriä, 2 turboahdinta, Freevalve-venttiiliohjaus
    • 440 kW (600 hv) / 7 500 1/min
    • 600 Nm / 2 000–7 000 1/min
    • Sähkömoottori, 400 hv
  • Taka-akseli:
    • 2 sähkömoottoria, 500 hv per pyörä
  • Yhteisteho:
    • 1 700 hv, 3 500 Nm
    • Maksimivääntö pyörillä 11 000 Nm
  • Akku:
    • 800V, 16,6 kWh (käytettävissä 15 kWh), nestejäähdytetty
  • Omamassa:
    • 1850 kg
  • Suorituskyky:
    • 0–100 km/h 1,9s
    • Huippunopeus: 400+ km/h

Gemeran voimalinjan teho- ja vääntö eri järjestelmien välillä ja yhteistuloksena.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat ja video: Koenigsegg

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat