Koenigsegg Regera

Ajoneuvot Uutinen 19.10.2019

Koenigsegg Regera: 0–400–0 km/h huimalla videolla

Ruotsalaisten käsitys nopeasta ladattavasta hybridiautosta ei olekaan Volvo V90 T8.

Koenigsegg Regera on kenties automaailman erikoisin ladattava hybridi. Kovin vihreäksi autoa ei kenties voi sanoa, vaikka voimalinjasta löytyykin sähköä polttomoottorin perästä.

Auton voimalinjan rakenne paljastuu myös yhtiön julkaisemalla ennätysvideolla: tuplaturboahdettu V8 ei kelaa perinteiseen tapaan vaihteiden läpi, vaan kierrokset kohoavat vauhdin myötä.

Regeran voimalinja onkin tavallaan tuttu esimerkiksi Mitsubishi Outlander PHEV:stä: hitaalla vauhdilla kumpikin liikkuu sähkömoottorin avulla, polttomoottorin keskittyessä toimimaan generaattorina. Auton vauhdin kasvaessa tasolle, jossa polttomoottorin pyörintänopeusalue riittää, kytketään polttomoottori ja vaihteiston erottava hydraulikytkin. Regerassa rajanopeus on 30 mailia eli 48 kilometriä tunnissa.

Käytännössä siis Regera kiihtyy kuin yhdellä vaihteella, mutta saa lähdössä apua sähkömoottoreilta.

Lineaarinen kiihtyvyys

Ja melkoisesti ruotsalaisauto kiihtyykin: järjestelmän yhteisteho yltää 1500 hevosvoimaan ja 2000 newtonmetriin. Polttomoottorin osuus tästä on 1 115 hevosvoimaan bensiinillä, etanolilla tehoa lähtee vielä vähän enemmän. V8-moottorin kampiakselilla on yksi 218 hevosvoimainen sähkömoottori, lisäksi kummankin vetoakselin juuressa ovat 244 hevosvoimaiset sähkömoottorit. Yhteenlaskettu sähköteho nousee 707 hevosvoimaan.

Ja tulos? 0–400–0 km/h taittuu 31,49 sekuntiin. Pelkkä 0–400 km/h -kiihdytys sujuu 22,82 sekuntiin, kun jarrutuksen osuus ottaa 8,67 sekuntia.

Koenigseggin videolla kuvaaja piirtää auton nopeutta ajan suhteen. Sen perusteella kiihtyvyys on lähes lineaarista 200 kilometriin tunnissa asti, kiitos jatkuvasti kasvavan polttomoottorin tehon.

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Koenigsegg

Kaikki koeajot

Uusimmat