8.9.2016

Valta vaihtuu formuloissa – autourheilun kuninkuusluokka F1 on myyty

Formula 1 Itävallan GP

Varhain tänään vahvistetun tiedon mukaan Yhdysvaltalainen Liberty Media ostaa autourheilun kuningasluokkana pidetyn F1:n.

Omistajavaihdos ei tapahdu pikkurahalla, sillä useissa eri lähteissä kauppahinnan kerrotaan olevan peräti 4 miljardia euroa. Myös suuremmista summista on huhuttu.

Kauppasummasta suurimman siivun kuitannee CVC Capitals, joka omisti ennen kaupan solmimista sarjan osakkeista peräti 35,1 prosenttia. Erityisjärjestelyn johdosta osakepotilla on kuitenkin huomattavasti suurempi määräysvalta.

Myös sarjan pitkäaikainen toimitusjohtaja Bernie Ecclestone omistaa siivun kokonaisuudesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valta vaihtuu, vai vaihtuuko?

Kauppaan kuulunee myös vallan vaihto F1-sirkuksen peräsimessä. Toimitusjohtaja Bernie Eccelstonen kerrotaan jatkavan, mutta uutta roolia ei ole vielä täsmennetty tarkemmin.

Kuluneella viikolla Auto Motor und Sport -lehden F1-kaupan tiimoilta haastattelema Eccelstone kuvaili omaa tulevaa rooliaan ympäripyöreästi.

- Teen, mitä olen aina tehnyt. Päätän itse, minkä roolin otan.

85-vuotias Eccelstone jatkanee sarjan parissa ainakin siirtymäkauden.

F1 ja uusi puheenjohtaja

Uudeksi puheenjohtajaksi nousee Chase Carey. Liberty Median johtaja on media-alalta ja baseball-seura Atlanta Beaversin omistajana tunettu miljardööri John Malone. Uusi omistaja on mukana myös muun muassa Eurosportin ja Formula E:n omistajajoukossa.

Mittavan kaupan myötä Liberty Media saa F1:stä heti vajaan viidenneksen omistusosuuden. Loput omistuspotista yhtiö kuittaa nimiinsä vuoden 2017 alkumetreillä. Kauppa vaatii myös FIA:n hyväksynnän.

Lähteet: IS, IL, Auto Motor und Sport, Hollywood Insider, The Mirror Kuva: F1-sarjan kuva-arkisto

Luetuimmat