25.4.2022

Voiko entisöintiprojekti olla enää mielenkiintoisempi? – Näin maailman ensimmäinen Bentley T-series herää taas henkiin!

Bentley T1

Bentley kunnostaa vuoden 1965 T-Series -mallin entiseen ja alkuperäiseen loistoonsa.

Auton valmistenumero VIN 001 kertoo siitä, että kysymys on todellakin ensimmäisestä yksilöstä laatuaan.

Bentley T1

Tämä valmistenumero kuuluu vanhimmalle Bentley T-series -mallin autolle, joka valmistui syyskuun 28. päivä, vuonna 1965. Auto on alusta alkaen ollut Bentley Motorsin omistuksessa ja se on kiertänyt maailmaa vuosien saatossa Bentleyn esittelyautona. Viimeiset vuodet auto on ollut peitteiden alla eikä sen moottoria ole käynnistetty ainakaan 15 vuoteen.

Pitkästä lepoajasta huolimatta auton moottori sekä vaihteisto ovat osoittautuneet hyväkuntoisiksi, kun auto on päätetty nyt entisöidä loppuun. Alunperin entisöintityö aloitettiin jo vuonna 2016, mutta se keskeytyi kun Bentleyllä tarvittiin tekijöitä ja resursseja nykyisen tuotevalikoiman tuotantoon. Nyt entisöintiprojektia on päätetty jatkaa ja kautta aikojen ensimmäinen T-Series -malli palaa taas entiseen loistoonsa.

Bentley T1

Kyseinen kautta aikain ensimmäinen T-series -malli on väriltään Shell Grey Exterior ja viimeistelyn kruunaa sininen nahkasisusta, joka on poistettu heti ensimmäisenä entisöintiprojektin alussa. Kunnostustyön arvioidaan kestävän noin 18 kuukautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valmistettu vain 1868 yksilöä

Ensimmäisen sukupolven T-series -mallia on valmistettu 1 868 yksilöä, joiden listahinta uutena ennen veroja oli 5 425 puntaa. Suurin osa valmistetuista yksilöistä oli neliovisia sedaneita.

Bentley T1

Kaksiovinen versio tuli valikoimaan vuonna 1966 ja vuotta myöhemmin T-series -mallista tuli myös avoauto-versio. Avomalleja on valmistettu vain 41 kappaletta. Toisen sukupolven T-series, joka tunnetaan nimellä T2, lanseerattiin vuonna 1977, ja sitä valmistettiin vuoteen 1980 asti.

T-series -mallisto tunnetaan myös siitä, että malli oli ensimmäinen Bentley, jossa oli monokokki-runko, tätä ennen Bentley oli käyttänyt erillistä koria ja alustaa, jotka on kokoonpanossa laitettu yhteen.

Bentley T1

Järeä V8-moottori

Auton moottorina on reilun kuuden litran V8, joka kehittää 225 hevosvoimaa. Alunperin moottori esiteltiin vuonna 1959 Bentley S2 -mallissa ja siinä oli julkistuksen hetkellä maailman parhain teho-paino -suhde, 1,2 hevosvoimaa per kilo.

Bentley T1

Moottoria pidettiin aikanaan selkeästi ylisuunniteltuna, mutta vuosikymmenien saatossa moottori osoitti luotettavuutensa. Moottorimallista tulikin Bentleyn perusvoimanlähde seuraavan 50 vuoden ajaksi. Vuosien saatossa moottoria luonnollisesti kehitettiin lisää, ja käytöstä poistuttuaan vuonna 2019 sen viimeinen versio kehitti tuplaten tehoja ja kolminkertaisesti vääntöä verrattuna alkuperäiseen – ja luonnollisesti myös 99 prosenttia vähemmän päästöjä.

Bentley T1

Voimakas moottori yhdistettynä auton suhteellisen kevyeen rakenteeseen, Bentley T-Series oli myös ripeä liikkeissään. Autolla oli huippunopeus oli 185 km/h ja nollasta sataan kilometriin tunnissa se kiihtyi 10,9 sekunnissa.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat ja lähde: Bentley

Luetuimmat