29.6.2018

Voittajan voittaja: Aston Martin DBS Superleggera korvaa Vanquishin

Aston Martin DBS Superleggera

Perinteikkään brittimerkin lippulaivaksi Aston Martin DBS Superleggera on herraskainen sekoitus tyyliä ja tehoa.

Perinteikkään brittivalmistajan sukupolvenvaihdoksessa tuttu muskelimalli Vanquish S on saanut väistyä uuden tulokkaan tieltä. Aston Martin DBS Superleggera herättää samalla henkiin tuttuja mallinimiä merkin rikkaasta menneisyydestä.

Aston Martin DBS Superleggera

Astonille tyypilliset mittasuhteet ja jo DB11:stä tuttu tyyli on tällä kertaa valjastettu niin sanotun "Super GT:n" luomiseksi merkin lippulaivarooliin. Tyylin takana on aitoa tekniikkaa, sillä koripaneelit on tehty hiilikuidusta. Vaikka Superleggera-mallinimi viittaa toki karsittuun kevytrakenteisuuteen ja auto säästää 72 kilogrammaa DB11-sisarukseen verrattuna, on autolla silti kuivapainoa lähes 1 700 kilogrammaa.

Onneksi DBS Superleggera on täyttä tavaraa, sillä DB11:stä lainatut aerodynaamiset ideat on viety vieläkin pidemmälle. Luvassa on 180 kilogrammaa downforcea huippunopeudella (340 km/h) ajettaessa, joka on samalla suurin lukema sarjatuotetulle Aston Martinille.

Aston Martin DBS Superleggera

Varsinainen pihvi löytyy konepellin alta, silä tehosta vastaa kahdella turboahtimella piristetty 5,2-litrainen V12. Huipputehoa moottorista saadaan riittävät 725 hevosvoimaa (6 500 r/min) ja huippuvääntöä löytyy peräti 900 newtonmetriä (1 800 – 5 000 r/min). Vaihteistona on ZF:n kahdeksanvaihteinen automaatti, joka on sijoitettu taka-akselille yhdessä mekaanisen tasauspyörästön lukon. Nelivedon sijaan DBS Superleggera luottaa perinteiseen takavetoon. Näillä eväillä auto kiihtyy sataseen 3,4 sekunnissa ja 0–161 km/h taittuu 6,4 sekunnissa. 80–161 km/h ohituskiihdytys sujuu nelosvaihteella 4,2 sekunnissa.

Aston Martin DBS Superleggera

Alustan suhteen DBS Superleggera jatkaa DB11:n pohjarakenteella. Säädettävät iskunvaimentimet ovat vakiovaruste uusia ajotiloja (GT, Sport ja Sport Plus) varten. Samalla mallin sisusta on yhdistelmä ylellisyyttä ja urheilullisuutta, joten upean verhoilun parina nähdään Sports Plus -istuimet ja ohjauspyörä. Tarjolla on myös erilaisia Designer-yhdistelmiä, jotka Aston Martinin muotoilutiimi on suunnitellut siltä varalta, että laaja valinnanvapaus hämmentää. Huomioimisen arvoista on samalla, että monet Astonin sisustakomponenteista ovat merkin Mercedes-yhteistyön peruja.

Aston Martin DBS Superleggera

– Pettämättömästi muotoiltu, pakkomielteisesti suunniteltu ja julkean pätevä uusi DBS Superleggera on täysimittaisesti Aston Martinin lippulaiva, kiteytti Aston Martinin pääjohtaja Andy Palmer.

Aston Martin DBS Superleggera

Auton toimitukset alkavat syksyllä ja Saksassa DBS Superleggera rokottaa pankkitiliä 274 995 euroa. Valitettavasti 285 g/km hiilidioksidipäästöt (yhdistetty kulutus 12,28 l/100km) pitävät huolen, että Suomessa Astonin hankkijaa muistetaan myös melkoisella verosuoritteella.

Lähde ja kuvat: Aston Martin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lue myös:

Luetuimmat