3.12.2021

Volvo kertoo hyviä uutisia puolijohdepulan saralta – valoa tunnelin päässä

Volvo kertoo hyviä uutisia mikropiirien saatavuuden parantumisesta. Ongelmat eivät kuitenkaan häviä kokonaan yhdessä yössä.

Tätä on odotettu pitkään ja asia koskee käytännössä kaikkia. Volvo kertoo hyviä uutisia puolijohdevalmisteita vaivaavan maailmanalaajuisen pulan tiimoilta. Tilanne on jo hieman parantunut pahimmista päivistä.

Volvo Cars tiedotti aiheesta tiistaina ensimmäisen neljännesvuosikatsauksensa yhteydessä. Heidän mukaansa mikropiirien saatavuus on parantunut vuoden viimeiselle vuosineljännekselle siirryttäessä.

Monen muun autonvalmistajan, tai tässä kohti voisi jo yleistää lähes kaikkien autonvalmistajien, tavoin myös Volvo on joutunut leikkaamaan tuotantoaan piirien puutteesta johtuen. Volvon osakkeet ovat kyykänneet lähes 30 prosenttia ruotsalaisvalmistajan listauduttua pörssiin myyntiin 29. lokakuuta. Osakemarkkinat toki elävät aina omaa elämäänsä ja marraskuun aikana Volvo Car AB:n osakkeen arvo on noussut jo listautumishinnan yläpuolelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volvo kertoo hyviä uutisia

Kiinalaisen Geelyn omistuksessa nykyään oleva ruotsalaismerkki onnistui myymään marraskuussa noin 52 000 autoa, joka on edelleen alhainen luku. Ja vaikka Volvo kertoo hyviä uutisia vuoden viimeistä neljännestä ajatellen, ongelmat eivät suinkaan ole ohi. Nyt näyttää kuitenkin jo hieman paremmalta. 

Tuotantoa on pystytty kasvattamaan syyskuusta lähtien kuukausi kerrallaan. Siitä huolimatta alihankkijoiden toimitusvaikeudet jatkuvat, ja puolijohdevalmisteiden saatavuus aiheuttaa haasteita. Autojen kysyntä olisi edelleen tarjontaa suurempaa.

– Saatavuustilanne on parantunut neljännelle vuosineljännekselle, mutta odotamme koko alaa koskevan puolijohdepulan pysyvän tuotantoa rajoittavana tekijänä, kommentoi Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson.

Volvon kolmannen vuosineljänneksen liikevoitto laski viime vuoden 4,6 miljardista Ruotsin kruunusta (446,8 miljoonaa euroa) 3,3 miljardiin Ruotsin kruunuun (320,5 miljoonaa euroa) tälle vuodelle. Samaan aikaan liikevaihto laski 7 prosenttia.

Ruotsalaisvalmistaja oli ehtinyt varoittaa jo aiemmin vuoden toisen puolikkaan jäävän todennäköisesti myös viime vuoden lukemista mikropiirien huonon saatavuuden johdosta. Tästä huolimatta koko vuoden tavoitteita ei nyt muutettu ja Volvo uskoo silti pääsevänsä sekä myynnin että liikevaihdon osalta lähemmäs pandemiaa edeltäneitä lukuja.

Kuvituskuva: Mikko Autio/Moottorin arkisto, Lähde: Volvo

EDIT 4.12. klo 9.20: Lisätty tieto Volvon osakurssista joulukuun alussa.

Luetuimmat