24.11.2020

YK: Nissanin Carlos Ghosnin ylipitkä tutkintavankeus rikkoi ihmisoikeuksia

Carlos Ghosn YK ihmisoikeus ihmisoikeusneuvosto Tokion syyttäjänvirasto

Tokion syyttäjänviraston julma ja ehdoton tapa pidättää Nissanin ja Renaultin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn on saanut tyrmäyksen YK:n ihmisoikeusneuvostolta.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto (UNHRC) on kritisoinut Tokion syyttäjänviraston toimintaa Nissanin entisen toimitusjohtajan Carlos Ghosnin pidätystapauksessa. Lähes 130 päivän tutkintavankeusaika ei ollut YK:n mukaan tarpeellinen tai kohtuullinen. Samalla se rikkoi johtajan ihmisoikeuksia. Ihmisoikeusneuvoston mukaan päätös pidättää Ghosn neljä kertaa putkeen pidentääkseen hänen vankeuttaan oli perustavasti epäreilu. Neuvosto aikoi välittää tiedon Ghosnin tapauksesta myös YK:n halventavaa ja epäinhimillistä kohtelua raportoivalle taholle.

Neuvosto huomautti myös, että Ghosn pidätettiin ainakin kahdesti samasta syytetystä rikoksesta, mutta eri ajanjaksoina.

– Tällainen pidätysten rullaava kuvio on lain ulkopuolista prosessin väärinkäyttöä, jolle ei ole minkäänlaista laillista perustetta kansainvälisessä lainsäädännössä, neuvosto huomauttaa.

Ghosnin tapaus nousi julkisuuteen marraskuussa 2018, kun häntä ja hänen alaistaan Greg Kellyä syytettiin Ghosnin palkan aliraportoimisesta. Myöhemmin Ghosnia syytettiin lisäksi Nissanin omaisuuden väärinkäytöstä. Hän on kiistänyt kaikki syytekohdat toistuvasti.

Myöhemmin Ghosn pakeni Japanista kotimaahansa Libanoniin soitinlaatikossa. Beirutista käsin entinen Nissanin ja Renaultin johtaja on puolustanut asemaansa. Ihmissalakuljetustapaus on kuitenkin johtanut myös uusiin syytteisiin Ghosnin apureita kohtaan. Ghosn puolestaan on väittänyt, että Tokion syyttäjänviranomaisten ja Nissanin toiminta oli osa japanilaista salaliittoa häntä kohtaan, vastustaen hänen pyrkimyksiään lähentää Nissanin ja Renaultin välejä.

– Toivotamme rohkean päätöksen itsenäiseltä ja kunnioitetulta taholta tervetulleeksi. Tämä kiistämättä tarkoittaa, että herra Ghosnin pidätys oli keinotekoista, häneltä riistettiin hänen oikeutensa puolueettomaan oikeuteen ja hänen kohtelunsa oli epäreilua ja alentavaa, Ghosnin asianajaja Francois Zimeray vastasi lausunnossa.

Nissanin edustajat eivät ole kommentoineet tapausta. Myöskään Tokion syyttäjänviraston puhelimiin ei ole vastattu, sillä UNHRC:n lausunto julkaistiin japanilaisena vapaapäivänä.

Ghosn tuskin joutuu enää oikeuden eteen Japanissa, mutta neuvoston päätöksellä voi olla merkitystä edelleen käynnissä olevien oikeusjuttujen kannalta.

Lähde: Automotive News Kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat